Ιράν- Ισραήλ: Σε επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις -Τι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή

Συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ.
.
.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά, ενώ υπήρχε και υπάρχει ροή πληροφοριών (τόσο πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όσο και μετά), τόσο από συμμάχους όσο και από Έλληνες στρατιωτικούς- ακολούθους άμυνας που βρίσκονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως, πέραν της φρεγάτας «Ύδρα» που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», στον Λίβανο βρίσκεται και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», στη UNIFIL. Ακόμη, ελληνική πυροβολαρχία πυραύλων Patriot βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, συμβάλλοντας στην αεράμυνα του βασιλείου και προστατεύοντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Στις 18:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και δεν θα παραστεί στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Σε χαιρετισμό του στο εορταστικό δείπνο της επιτροπής παρέλασης στη Νέα Υόρκη ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της στη γεωγραφία. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με κρίσεις που συμβαίνουν ξανά και ξανά».

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

Δημοφιλή