Ιράν: Συνελήφθη για "προπαγάνδα κατά του κράτους" διεθνής ποδοσφαιριστής

Η κράτηση του Βοριά Γκαφούρι, ο οποίος δεν είναι μέλος της αποστολής του Ιράν στο Μουντιάλ, εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τους παίκτες στο Κατάρ.
- via Getty Images

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν συνέλαβαν την Πέμπτη έναν από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές της χώρας, κατηγορώντας τον ότι ”διέδιδε προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας” και επιδίωκε να υπονομεύσει την εθνική ομάδα στο Μουντιάλ του Κατάρ

Ο Βοριά Γκαφούρι, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και πρώην αρχηγός της Εστεγλάλ Τεχεράνης, υπερασπίστηκε τους Κούρδους του Ιράν, λέγοντας στην κυβέρνηση απ′ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσει να σκοτώνει Κούρδους. Στο παρελθόν έχει τεθεί υπό κράτηση επειδή άσκησε κριτική στον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Ιράν θα παίξει με την Ουαλία την Παρασκευή. Η ιρανική ομάδα έχει ήδη δεχτεί επικρίσεις αφού οι παίκτες της αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο πριν από τον αγώνα της με την Αγγλία και η σύλληψη του Γκαφούρι εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τους παίκτες να μην επαναλάβουν τις διαμαρτυρίες τους.

Συνελήφθη μετά από μια προπόνηση με την ομάδα του, τη Φουλάντ Κουζεστάν με την κατηγορία ότι «αμαύρωσε τη φήμη της εθνικής ομάδας και διέδιδε προπαγάνδα κατά του κράτους», ανέφερε το νέο πρακτορείο Fars.
Άλλα πρακτορεία ανέφεραν ότι κατηγορείται για «προσβολή και πρόθεση να καταστρέψει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και για ομιλία ενάντια στο καθεστώς».

Να σημειωθεί ότι ο -κουρδικής καταγωγής- Γκαφουρί εσχάτως είχε πάρει σαφή θέση: «Σταματήστε να σκοτώνετε Κούρδους. Ο κουρδικός λαός είναι το Ιράν το ίδιο. Το να σκοτώνετε Κούρδους είναι σαν να σκοτώνετε το Ιράν. Όλες οι εθνικές ομάδες είναι το Ιράν». Μάλιστα, πριν από τη σύλληψή του είχε ανεβάσει φωτογραφία όπου φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία του Κουρδιστάν.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή