Ισοπεδώνοντας την Γάζα: Πάνω από το 50% των κτιρίων έχουν πλήρως καταρρεύσει ή μερικώς καταστραφεί

Τα βίντεο που παρουσιάζει το BBC για τις συνέπειες των βομβαρδισμών του Ισραήλ. Γειτονιές με σπίτια, πολυσύχναστοί δρόμοι με καταστήματα όλο ζωή έγιναν μια άμορφη γκρίζα μάζα.

Την τρομακτική έκταση της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου 2023, αποκαλύπτει έρευνα του BBC, αποκαλύπτοντας την εκτεταμένη ισοπέδωση του οικιστικού ιστού με πάνω από το 50% των κτιρίων να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές ή να έχουν ισοπεδωθεί.

Δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσαν ερευνητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τα ευρήματα των οποίων περιήλθαν σε γνώση του δικτύου, δείχνουν πως από 144.000 ως 175.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50% ως 61% του συνόλου των κτιρίων του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι δορυφορικές εικόνες, που ανέλυσαν ο Κόρι Σερ του City University της Νέας Υόρκης και ο Τζέιμον Βαν Ντεν Χουκ του Oregon State University, πιστοποιούν επίσης ότι οι βομβαρδισμοί στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κλιμακώθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

via Associated Press
via Associated Press

Η Χαν Γιούνις, η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ισραηλινοί αξιωματικοί χαρακτηρίζουν την «πρωτεύουσα», το κυριότερο οχυρό της Χαμάς, έχει υποστεί εξαιρετικά σκληρά χτυπήματα, κατά την ανάλυση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερα από 38.000 (ή περισσότερα από 46%) κτιρίων έχουν καταστραφεί στην Χαν Γιουνίς ή έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την ανάλυση.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, περισσότερα από 1.500 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Ο Πύργος Αλ Φάρρα ένα συγκρότημα κατοικιών 16 ορόφων στο κέντρο της πόλης, το ψηλότερο κτίριο στην περιοχή - ισοπεδώθηκε στις 9 Ιανουαρίου, όπως φαίνεται στις εικόνες πριν και μετά από τον ορίζοντα της πόλης. Μεγάλο μέρος της γειτονιάς στην οποία βρίσκεται έχει ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου.

via Associated Press
via Associated Press

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν συγκροτήματα κατοικιών, ειδικά στην περιοχή του Χαν Γιουνίς στο κέντρο της πόλης», είπε η Ραουάν Καντά, μια 20χρονη κάτοικος, η οποία έχει εκτοπιστεί και έχει χάσει την επαφή με την οικογένειά της. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σχολεία, που είναι και μερικά από τα πολλά κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές. Μερικά χρησιμοποιούνταν τώρα για να στεγάσουν προσωρινά εκτοπισμένους.

Σε όλη την Γάζα, συνοικίες καταστράφηκαν, πολυσύχναστοι δρόμοι με καταστήματα μετατράπηκαν σε συντρίμμια, πανεπιστήμια ισοπεδώθηκαν, καλλιέργειες ξεχερσώθηκαν, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,7 εκατ. από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δηλαδή το 80%, εκτοπίστηκαν κι έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε σκηνές στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, στα σύνορα με την Αίγυπτο ενώ πολλοί απλά ζουν στον δρόμο.

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει επανειλημμένα αιτιολογήσει τις ενέργειές του σημειώνοντας ότι η Χαμάς έχει στρατηγεία και δρα σκόπιμα σε περιοχές πυο ζουν άμαχοι. Έχουν όμως τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταστροφή κτιρίων που φαινομενικά βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών Δυνάμεων.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό του Πανεπιστημίου, Ισραά στη βόρεια Γάζα. Αρχικά υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς αλά στην συνέχεια ανατινάχθηκε και οι εικόνες παραπέμπουν σε μια τεράστια ελεγχόμενη έκρηξη. Το βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι η διαδικασία έγκρισης για την έκρηξη διερευνάται..

via Associated Press
via Associated Press
Anadolu via Getty Images
Anadolu via Getty Images
via Associated Press
via Associated Press

Πηγή: BBC

Δημοφιλή