Ισπανία: Καθαρή ψήφος υπέρ των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία

Παρά το 33% των Σοσιαλιστών τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας ενίσχυσαν την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή.
Εκλογές στην Καταλονία με προστατευτική στολή για τους εργαζόμενους
Εκλογές στην Καταλονία με προστατευτική στολή για τους εργαζόμενους
ASSOCIATED PRESS

Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία ενίσχυσαν την Κυριακή, την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο στις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές, τρία και πλέον χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης.

Μετά την καταμέτρηση του 80% και πλέον των ψηφοδελτίων, οι σοσιαλιστές με υποψήφιο του πρωθυπουργού τον πρώην υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, προηγούνται με 23,4% των ψήφων και 33 έδρες από τις 135 του καταλανικού κοινοβουλίου.

Όμως, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεσμεύθηκαν γραπτώς να μην σφραγίσουν μια συμφωνία μαζί του, ο Ίγια δεν διαθέτει περιθώριο ελιγμών που θα του επέτρεπε να υπολογίζει στις απαραίτητες ψήφους στο καταλανικό κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Καταλονίας.

ASSOCIATED PRESS

Αποφασισμένος να σπάσει τον έλεγχο των αυτονομιστών, που βρίσκονται από το 2015 στην εξουσία στη Βαρκελόνη, ο Σάντσεθ είχε καλέσει τον Ίγια, το πρόσωπο της μάχης κατά της COVID-19 στην Ισπανία, να ηγηθεί του κόμματος στις τοπικές εκλογές αλλά όπως φαίνεται δεν τα κατάφεε.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μοιάζουν αντίθετα από την πλευρά τους να είναι σε θέση να διατηρήσουν την ηγεσία αυτής της πλούσιας περιφέρειας των 7,8 εκατ. κατοίκων.

Με 33 έδρες για την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), 32 για το Μαζί για την Καταλονία (JxC) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και εννέα για τους ριζοσπάστες του CUP, διαθέτουν 74 έδρες έναντι 70 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

ASSOCIATED PRESS

Θα πρέπει ωστόσο να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές που εμφανίστηκαν μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης το 2017 προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για μία κυβέρνηση.

Η περιφέρεια διοικείται τώρα από έναν συνασπισμό ανάμεσα στο JxC, σχηματισμό που πρεσβεύει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη και το πιο μετριοπαθές ERC.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ