Ισραήλ: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νομιμοποίηση εννέα οικισμών στη Δυτική Όχθη

Eνώ ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα πλήττοντας υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων της Χαμάς.
Ένας Παλαιστίνιος απεικονίζεται κοντά σε μια κατεστραμμένη αίθουσα γάμου μετά από επίθεση από ισραηλινά αεροσκάφη, στην πόλη της Γάζας, 13 Φεβρουαρίου 2023.
Ένας Παλαιστίνιος απεικονίζεται κοντά σε μια κατεστραμμένη αίθουσα γάμου μετά από επίθεση από ισραηλινά αεροσκάφη, στην πόλη της Γάζας, 13 Φεβρουαρίου 2023.
Ibraheem Abu Mustafa via Reuters

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος στη Γάζα.

«Σε απάντηση στις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», το όνομα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε η χώρα στον πόλεμο του 1967.

«Οι οικισμοί αυτοί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι από αυτούς εδώ και δεκαετίες», συνέχισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Από τότε που κατέλαβε την περιοχή το Ισραήλ έχει δημιουργήσει 132 οικισμούς, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now. Περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί διαμένουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί δημιούργησαν οικισμούς χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Κάποιους τους έχει κατεδαφίσει η ισραηλινή αστυνομία, ενώ άλλοι νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια.

«Επιπλέον το Συμβούλιο Ανώτερου Σχεδιασμού και Πολιτικής Διοίκησης θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εγκρίνει την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Παράλληλα χθες υιοθετήθηκαν και άλλα μέτρα «στο πλαίσιο της αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», κυρίως η ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα χθες ο Νετανιάχου είχε επισημάνει ότι επιθυμεί «να ενισχύσει τον εποικισμό».

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει «την αφαίρεση της (ισραηλινής) υπηκοότητας και την απέλαση των τρομοκρατών».

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους Ισραηλινούς Άραβες, απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, καθώς και τους Παλαιστίνιους που έχουν καθεστώς κατοίκου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Aυτοκίνητα φαίνονται μέσα από ένα κατεστραμμένο παράθυρο στον απόηχο μιας επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, 13 Φεβρουαρίου 2023. REUTERS
Aυτοκίνητα φαίνονται μέσα από ένα κατεστραμμένο παράθυρο στον απόηχο μιας επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, 13 Φεβρουαρίου 2023. REUTERS
Raneen Sawafta via Reuters

Επιθέσεις και επιδρομές

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σε ένα πλαίσιο αναζωπύρωσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Την Παρασκευή Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του σε στάση λεωφορείου στην Ραμότ, ισραηλινή συνοικία στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο στη διάρκεια επιδρομής του στρατού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Εξάλλου τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος της Χαμάς στη Γάζα, σε απάντηση για ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «έπληξε ένα υπόγειο συγκρότημα στο οποίο βρίσκονταν πρώτες ύλες για την κατασκευή ρουκετών και το οποίο ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Παράλληλα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί 47 Παλαιστίνιοι –μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά. Την ίδια περίοδο έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εννέα Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και μία Ουκρανή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Δημοφιλή