Επίθεση αντιποίνων σε ιρανικές εγκαταστάσεις φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ- Το Ιράν υποβαθμίζει το περιστατικό

Αναφορές για εκρήξεις στο Ισφαχάν: Τι είναι γνωστό ως τώρα.
Anadolu via Getty Images

Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πόλη Ισφαχάν στο Ιράν νωρίς την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση αντιποίνων για την ιρανική επίθεση εναντίον του πριν από ημέρες. Επίσης, συριακά κρατικά ΜΜΕ είπαν ότι το Ισραήλ χτύπησε συστήματα αεράμυνας στη νότια Συρία το βράδυ.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για πλήγμα από τις ισραηλινές αρχές- κρατικά ιρανικά ΜΜΕ στο Ιράν ανέφεραν μόνο πως οι αεράμυνες είχαν ενεργοποιηθεί, υποβαθμίζοντας αναφορές για επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη. Αναφορές για ισραηλινή επίθεση αντιποίνων στο Ιράν κάνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ανώνυμοι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ πως το Ισραήλ προέβη σε πλήγμα. Οι New York Times λένε πως δύο Ισραηλινοί και τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν το Ιράν νωρίς την Παρασκευή, με τους Ιρανούς αξιωματούχους να λένε πως υπήρξε πλήγμα σε στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν.

H IAEA από πλευράς της επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και τονίζοντας πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να είναι στόχος σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο Χοσεΐν Νταλιριάν, αξιωματούχος της διαστημικής υπηρεσίας του Ιράν, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ : «Δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση στο Ισφαχάν ή άλλα μέρη της χώρας» και ισχυρίζεται πως το Ισραήλ είχε «κάνει μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια με drones τα οποία καταρρίφθηκαν».

Στα ιρανικά ΜΜΕ γίνονται ανάλογες αναφορές, υποστηρίζοντας πως τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να εμπλέξουν πιθανούς στόχους, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές χτύπημα ή έκρηξη. Επίσης, αξιωματούχοι αναφέρουν πως όλες οι εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, είναι ασφαλείς.

Νωρίς την Παρασκευή πάντως εκρήξεις ακούστηκαν γύρω από το Ισφαχάν, όπως ανέφεραν και ιρανικά ΜΜΕ, που είπαν ότι τρία drones καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας.

Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού, ο Σιαβός Μιχαντούστ, είπε αρχικά πως δε προκλήθηκαν ζημιές και εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ”ύποπτου αντικειμένου”.

Στο Ισφαχάν βρίσκεται μια ιρανική βάση και η επαρχία έχει πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Για κάποιες ώρες τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης ανέστειλαν την εναέρια κυκλοφορία αλλά ανακοινώθηκε πως επαναλειτούργησαν λίγες ώρες αργότερα.Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί χάος, με πληθώρα υλικού η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ήταν ενήμερες οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ΝΒC, CBS, δήλωσαν πως η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της.

Αντίστοιχα στο CNN,υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφέρει πως το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», όπως είπε.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Στο μεταξύ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να μην ταξιδεύουν ”για προσωπικούς λόγους” έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα. Η σύσταση αυτή ισχύει ”μέχρι νεοτέρας”, διευκρίνισε.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών ήρθαν μετά την μεγάλη επίθεση με πάνω από 300 drones και πυραύλους από το Ιράν προς το Ισραήλ στις 13 Απριλίου. Η Τεχεράνη είπε ότι ήταν επίθεση αντιποίνων σε ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο στη Συρία, όπου σκοτώθηκαν 13 άτομα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιρανικών όπλων είχαν καταρριφθεί πριν φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Το Ισραήλ είχε υποδείξει πως θα προέβαινε και αυτό σε πλήγμα για να αποτρέψει νέα επίθεση από το Ιράν, αν και διεθνείς ηγέτες καλούσαν τη χώρα να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Πηγές: CNN, ΑΒC News, NBC, BBC, Reuters, Times of Israel, New York Times

Δημοφιλή