Ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό: Νεκρός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Η απάντηση θα είναι σκληρή, λέει η Τεχεράνη.
via Associated Press

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Δαμασκό έπληξε το προξενείο του Ιράν στη Συρία με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ανώτατος Διοικητής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί και άλλα τέσσερα τουλάχιστον μέλη της οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του “θα απαντήσει αποφασιστικά” στο πλήγμα, ενώ ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η εν λόγω επίθεση έρχεται λίγες ημέρες ύστερα από τις πιο θανατηφόρες επιδρομές που έχει κάνει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες στο Χαλέπι, σκοτώνοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χεζμπολάχ και μεγάλου αριθμού Σύριων στρατιωτών.

«Παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών»

Η Τεχεράνη καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν συνιστά «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ζητώντας να υπάρξει μια «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η Τεχεράνη θεωρεί την επίθεση εναντίον του παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας «παραβίαση όλων των υποχρεώσεων και των διεθνών συνθηκών, κατέστησε υπεύθυνο το σιωνιστικό καθεστώς για τις συνέπειες και υπογράμμισε την ανάγκη μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το κτίριο που ισοπεδώθηκε χτυπήθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους», είπε στους δημοσιογράφους ο Ακμπαρί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας διοικητής της Δύναμης Κοντς, των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Reuters

Δημοφιλή