Ιταλία: Ακτιβιστές για το κλίμα «έβαψαν» το κανάλι της Βενετίας πράσινο

«COP28: Ενώ η κυβέρνηση κουβεντιάζει, κρεμόμαστε από μια κλωστή».
.
.
.

Οι Ιταλοί περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποίησαν μπογιά για να κάνουν πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι για το κλίμα. Οι διαδηλωτές από την ομάδα Extinction Rebellion, που κρέμονταν από τη γέφυρα του Ριάλτο πάνω από το κανάλι με τη βοήθεια σχοινιών αναρρίχησης, κρέμασαν επίσης ένα πανό που έγραφε: «COP28: Ενώ η κυβέρνηση κουβεντιάζει, κρεμόμαστε από μια κλωστή».

Τμήματα ποταμών και καναλιών σε άλλες ιταλικές πόλεις, από τον Πάδο στο Τορίνο στα βόρεια έως τον Τίβερη της Ρώμης στο νότο, έγιναν επίσης πράσινα σε παρόμοιες διαδηλώσεις. «Σε λίγες ώρες, αυτά τα νερά θα επανέλθουν όπως ήταν πριν», είπε η Extinction Rebellion.«Εν τω μεταξύ, ενώ οι κυβερνήσεις κουβεντιάζουν, μετράμε τις ζημιές και τα θύματα από συνεχείς πλημμύρες και πυρκαγιές», προστίθεται σε ανακοίνωσή της. Η ομάδα είπε ότι το οπτικό αποτέλεσμα δημιουργήθηκε από μια βαφή φλουορεσκεΐνης που ήταν αβλαβής και χρησιμοποιήθηκε στη βιομηχανία για τον εντοπισμό αντικειμένων στο νερό.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο κατήγγειλε τους «οικολόγους βάνδαλους» και κάλεσε τις ιταλικές αρχές να τους τιμωρήσουν. Η κυκλοφορία σκαφών στο Μεγάλο Κανάλι διακόπηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, γιατί το νερό του καναλιού και οι πρόσφατα αποκατασταθείσες κολώνες στη γέφυρα του Ριάλτο έπρεπε να ελεγχθούν για λόγους ασφαλείας, είπε ο δήμαρχος. «Η Βενετία είναι μια εύθραυστη πόλη, μια πόλη που πρέπει να την αγαπάμε και να τη σεβόμαστε! Φτάνει πια», πρόσθεσε.

Ιταλία: Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι 28 ακτιβιστές που «έβαψαν πράσινη», χθες, την λιμνοθάλασσα της Βενετίας

Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι 28 ακτιβιστές που «έβαψαν πράσινη», χθες, την λιμνοθάλασσα της Βενετίας ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στην Ρώμη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion κατηγορούνται από την εισαγγελία της Γαληνοτάτης για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, διαδήλωση η οποία δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη άδεια, για διάχυση επικίνδυνων ουσιών, αλλά και για άσκηση βίας.

Οι περισσότεροι από είκοσι ακτιβιστές, προσήχθησαν χθες στην αστυνομική διεύθυνση της Βενετίας, όπου και παρέμειναν για έξι ώρες.

Για πέντε από αυτούς, εκδόθηκε και απόφαση η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Βενετία, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με την δράση τους».(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή