Ιταλία: Δικαστής έκρινε ότι το «χούφτωμα» κάτω από 10 δευτερόλεπτα δεν είναι παρενόχληση

Κύμα οργής και εκστρατεία στα social media για τη δικαστική απόφαση που αθωώνει επιστάτη σχολείου, που έβαλε το χέρι του κάτω από το εσώρουχο μαθήτριας.
Instagram/ Camilla_

Μπορεί να εκληφθεί ως σεξουαλική παρενόχληση μια επίθεση διάρκειας μικρότερης από δέκα δευτερόλεπτα; Παραδόξως όχι, σύμφωνα με δικαστή στην Ιταλία, ο οποίος απάλλαξε από μια τέτοια υπόθεση σχολικό φύλακα.

Ο κατηγορούμενος ναι μεν φέρεται να θώπεψε μια έφηβη μαθήτρια παρά τη θέλησή της, αλλά σύφμωνα με την δικαστική απόφαση όλο αυτό «δεν κράτησε τόση ώρα, ώστε να θεωρηθεί κακοποιητική συμπεριφορά».

Η υπόθεση αφορά μια 17χρονη μαθήτρια σε λύκειο της Ρώμης, η οποία περιέγραψε ότι καθώς ανέβαινε τη σκάλα για να επιστρέψει από το διάλειμμα στην τάξη, παρέα με μια φίλη της, ένιωσε κάποιον να της κατεβάζει το παντελόνι, να χώνει το χέρι του κάτω από το εσώρουχό της και να αγγίζει τους γλουτούς της.

«Γλυκιά μου, το ξέρεις ότι αστειευόμουν», της είπε ο άντρας όταν η μαθήτρια έστρεψε έντρομη το βλέμμα της πάνω του.

Μετά το περιστατικό, που συνέβη τον Απρίλιο του 2022, η μαθήτρια κατήγγειλε τον 66χρονο επιστάτη, ονόματι Αντόνιο Αβόλα. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως θώπευσε τη μαθήτρια παρά τη θέλησή της και ομολόγησε πως τελικά, δεν του φαινόταν και τόσο αστείο.

Και ενώ ένας εισαγγελέας της Ρώμης πρότεινε για τον 66χρονο ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο επιστάτης αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Γιατί; Επειδή σύμφωνα με τους δικαστές, η συμπεριφορά του «δεν μπορεί να κριθεί ως εγκληματική» αφού η πράξη διήρκεσε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

Από την απόφαση και ύστερα, η έκφραση «palpata breve» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ένα σύντομο πασπάτεμα» έχει γίνει τάση στο Instagram και στο TikTok στην Ιταλία, μαζί με το hashtag #10secondi.

Instagram/ #10secondi

Οι Ιταλοί χρήστες δημοσιεύουν βίντεο κοιτώντας την κάμερα σιωπηλά και αγγίζοντας διάφορα «επίμαχα» σημεία του σώματός τους για δέκα δευτερόλεπτα συνεχόμενα. Τα βίντεο δημιουργούν ένα αίσθημα αμηχανίας σε όποιον τα παρακολουθεί και ο στόχος είναι ακριβώς αυτός: Να αποδείξει πως δέκα δευτερόλεπτα αρκούν για να σε κάνουν να θέλεις να ανοίξει η γη και να σε καταπιεί.

Το πρώτο δημοσιεύτηκε από τον ηθοποιό της σειράς «Λευκός Λωτός», τον Πάολο Καμίλι. Έκτοτε χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Το βίντεο αναδημοσιεύτηκε από την Κιάρα Φεράγκνι, την πιο διάσημη influencer της Ιταλίας, που μετρά περισσότερους από 29,4 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.

Ένας άλλος influencer, ο Φρανσέσκο Κιτσονέτι έγραψε στο TikTok: «Ποιος αποφασίζει αν δέκα δευτερόλεπτα είναι αρκετά ή όχι; Ποιος μετράει τα δευτερόλεπτα, όταν σε παρενοχλούν; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει το κορμί του άλλου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο, πόσο μάλλον 5 ή 10. Η απόφαση των δικαστών να αθωώσουν τον επιστάτη μαρτυρά πόσο συνηθισμένη είναι η σεξουαλική παρενόχληση στην ιταλική κοινωνία»

Σύμφωνα όμως με τους δικαστές, ο επιστάτης έκανε απλώς ένα άβολο αστειάκι.

«Οι δικαστές έκριναν ότι ο Αβόλα αστειευόταν, μα για μένα δεν υπήρξε τίποτα το αστείο στη συμπεριφορά του», δηλώνει η μαθήτρια.

«Ο επιστάτης έβαλε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι μου και μέσα από το εσώρουχό μου. Τι να μου φανεί αστείο σε όλο αυτό; Και τι δουλειά έχει ένας ηλικιωμένος άνδρας να αστειεύεται με μια έφηβη;», συνεχίζει η μαθήτρια προσθέτοντας πως αισθάνεται διπλά προδομένη, τόσο από το σχολείο όσο και από το δικαστικό σύστημα.

«Αρχίζω να πιστεύω πως έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη», καταλήγει η έφηβη που φοβάται πως η απόφαση των δικαστών θα αποτρέψει άλλα κορίτσια και γυναίκες να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που υποστούν παρόμοιες επιθέσεις.

Και πράγματι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 70% των Ιταλίδων που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση μεταξύ 2016 και 2021 δεν ανέφεραν το περιστατικό.

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή