Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής

H πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας υποσχέθηκε να οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη της κρίση μετά τον Β' παγκ. πόλεμο και καταδίκασε τον εκβιασμό του Πούτιν.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Tζόρτζια Mελόνι παρευρίσκεται στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση, στη Ρώμη, Ιταλία, 25 Οκτωβρίου 2022.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Tζόρτζια Mελόνι παρευρίσκεται στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση, στη Ρώμη, Ιταλία, 25 Οκτωβρίου 2022.
Remo Casilli via Reuters

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έλαβε το βράδυ της Τρίτης (25/10) την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής, με 235 ψήφους υπέρ και 154 κατά.

Την Τετάρτη, η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει και την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, υποσχέθηκε την Τρίτη να οδηγήσει τη χώρα στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και να διατηρήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Υιοθετώντας ένα μαχητικό τόνο στην παρθενική της ομιλία στο κοινοβούλιο, η Μελόνι είπε ότι ο συντηρητικός συνασπισμός της θα κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη και αποκύρηξε τον φασισμό, παρά τις ακροδεξιές ρίζες του δικού της κόμματος.

Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις της Δύσης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανεξάρτητα από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα, είπε η Μελόνι κατά τη διάρκεια μιας ευρείας ομιλίας που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

″Όποιος πιστεύει ότι είναι δυνατό να ανταλλάξει την ελευθερία της Ουκρανίας με την ηρεμία μας κάνει λάθος”, τόνισε.

«Η υποχώρηση στον εκβιασμό του Πούτιν για την ενέργεια δεν θα έλυνε το πρόβλημα, θα το επιδείνωνε ανοίγοντας το δρόμο σε περαιτέρω απαιτήσεις και εκβιασμούς».

Kαταδίκασε τον Φασισμό

Η Μελόνι είπε εξάλλου ότι η κυβέρνησή της θα προσφέρει οικονομική στήριξη σε οικογένειες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση, προειδοποιώντας ότι το υψηλό κόστος της σημαίνει ότι η κυβέρνησή της μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει ορισμένες από τις πιο δαπανηρές προεκλογικές της υποσχέσεις.

«Το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να δράσει η κυβέρνηση είναι πολύ περίπλοκο, ίσως το πιο δύσκολο από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα μπορούσε να βυθιστεί σε ύφεση το επόμενο έτος καθώς αντιμετώπιζε τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη διαταραχή που συνδέεται με την πανδημία COVID- 19 και την Ουκρανία.

Η Μελόνι, που μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία της Ρώμης, χαρακτήρισε τον εαυτό της ως ένα αουτσάιντερ έτοιμο να αψηφήσει τους επικριτές που την κατηγόρησαν ως ανελεύθερη δημαγωγό.

″Δεν ένιωσα ποτέ συμπάθεια ή εγγύτητα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Για κανένα καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου του φασισμού”.

«Με τον ίδιο τρόπο, πάντα θεωρούσα τους (αντισημιτικούς) φυλετικούς νόμους του 1938 το χαμηλότερο σημείο της ιταλικής ιστορίας, μια ντροπή που θα σπιλώνει τον λαό μας για πάντα».

Σχετικά με τη μετανάστευση, ένα βασικό ζήτημα για τους υποστηρικτές της, είπε ότι η Ιταλία θα επιδιώξει να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων στη Μεσόγειο και θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις στην Αφρική για να βοηθήσει να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα από την ήπειρο.

«Κανείς δεν θα μπορεί να έρθει στην Ιταλία παράνομα», είπε.

Οι υποστηρικτές της Μελόνι την χειροκρότησαν όρθιοι μετά την 70λεπτη ομιλία της, με κάποιους να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.

Δημοφιλή