Ιταλία: Νησί κάνει give away τις κατσίκες του επειδή είναι «μη διαχειρίσιμες»

Η πρωτοβουλία «υιοθετήστε μια κατσίκα» θεωρήθηκε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος με τον πιο συμπονετικό τρόπο.
via Associated Press

Ο δήμαρχος ενός νησιού στην Ιταλία το οποίο έχει κατακλυστεί από άγριες κατσίκες προσφέρθηκε να χαρίσει τα ζώα σε όποιον θέλει να τα δεχτεί.

Ο Riccardo Gullo σκέφτηκε αυτή την ιδέα μετά από μια πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, που υπολόγισε ότι ο αριθμός των κατσικιών στο έκτασης 5 τ.χλμ. Αλικούντι, το μικρό ηφαιστειογενές νησί της νότιας Ιταλίας, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Αρχιπελάγους των Αιολίδων, ήταν εξαπλάσιος του πληθυσμού του νησιού που ανέρχεται σε 100 όλο το χρόνο.

Τα ζώα που ζουν στους απότομους βράχους του Αλικούντι κάποτε ζούσαν αρμονικά δίπλα στους ανθρώπους και έγιναν τόσο μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο όσο και το ηφαίστειο που κοιμάται.

Όμως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια που άρχισαν να έλκονται από τη συνηθισμένη τους κατοικία στην κορυφή του νησιού προς την κατοικημένη περιοχή, καταστρέφοντας την καταπράσινη βλάστηση, προκαλώντας όλεθρο σε κήπους και χωράφια, γκρεμίζοντας τμήματα πέτρινων τοίχων και ακόμη περιπλανώμενος στα σπίτια των ανθρώπων, προκαλώντας αιτήματα για λύση.

Η πρωτοβουλία «υιοθετήστε μια κατσίκα» θεωρήθηκε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος με τον πιο συμπονετικό τρόπο.

«Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν το ενδεχόμενο της σφαγής των ζώων, επομένως ενθαρρύνουμε την ιδέα του να τα χαρίσουμε», είπε ο Gullo. «Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αίτημα για κατσίκα, δεν χρειάζεται να είναι αγρότης και δεν υπάρχουν περιορισμοί στους αριθμούς». Ο κόσμος έχει προθεσμία έως τις 10 Απριλίου για να υποβάλει το αίτημά του.

«Είχαμε ήδη πολλά τηλεφωνήματα, μεταξύ άλλων από έναν αγρότη στο νησί Βουλκάνο που θα ήθελε να πάρει αρκετές κατσίκες καθώς, μεταξύ άλλων, παράγει ένα τυρί Riccota που εκτιμάται πολύ», πρόσθεσε ο Gullo. «Αν κάποιος έχει την ικανότητα να εξημερώσει μια κατσίκα, θα μπορούσε να είναι ένας όμορφος και πιο ανθρώπινος τρόπος για να ελέγξεις το θέμα».

Οι κατσίκες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Αλικούντι πριν από 20 χρόνια από κάποιον δυνάμει εκτροφέα. Όμως το σχέδιο απέτυχε και οι κατσίκες αφέθηκαν στην τύχη τους. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τον αυξανόμενο πληθυσμό τους επισημάνθηκαν για πρώτη φορά από τον Paolo Lo Cascio, πρώην δημοτικό σύμβουλο, το 2008.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς η απειλή για τη βλάστηση του νησιού είναι σοβαρή», είπε ο Lo Cascio, ο οποίος υπολογίζει τον πληθυσμό των κατσικιών σε 800 και όχι 600. Η Gloria, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Golden Cafe Noir στο λιμάνι του Αλικούντι, είπε ότι τα ζώα είχαν γίνει «μη διαχειρίσιμα». «Κυκλοφορούν σε αγέλες και προκαλούν ζημιές, είναι πάρα πολλά».

Ερχόταν μια και καθόταν κάτω από το τραπέζι στο μπαρ της. «Ήταν σας αξιοθέατο, αλλά μετά ανησυχούσες μήπως δαγκώσει κάποιον». Ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία, αμφισβήτησε τη σκοπιμότητά της.

Δημοφιλή