Ιταλία: Πάνω από 200 καταδικάστηκαν στη δίκη της Ντρανγκέτα, της ισχυρότερης μαφίας στη χώρα

Η δίκη διεξήχθη σε καταφύγιο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χαρακτηρίστηκε η σημαντικότερη κατά της μαφίας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.
Αξιωματούχοι ακούνε καθώς οι δικαστές διαβάζουν τις ετυμηγορίες της μεγαλύτερης δίκης των τελευταίων ετών για τα μέλη της Ντρανγκέτα, της ισχυρότερης μαφίας της Ιταλίας (20/11/2023)
Αξιωματούχοι ακούνε καθώς οι δικαστές διαβάζουν τις ετυμηγορίες της μεγαλύτερης δίκης των τελευταίων ετών για τα μέλη της Ντρανγκέτα, της ισχυρότερης μαφίας της Ιταλίας (20/11/2023)
via Associated Press

Πάνω από 200 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές έως και 30 ετών κάθειρξης έπειτα από τη μεγάλη δίκη των μελών της Ντρανγκέτα, της ισχυρότερης μαφίας της Ιταλίας.

Συνολικά 338 κατηγορούμενοι προσήχθησαν ενώπιον κακουργιοδικείου στη Λαμέτσια Τέρμε (νότια), από τους οποίους οι 207 κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν, ενώ 131 απαλλάχθηκαν.

Οι καταδίκες ξεκινούν από μερικούς μήνες φυλάκισης και φτάνουν ως τα τριάντα χρόνια κάθειρξης –αυτή η τελευταία ποινή επιβλήθηκε σε τέσσερα πρόσωπα– και συνολικά φθάνουν τα 2.150 χρόνια κάθειρξης για όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

via Associated Press

Σημειώνεται ότι εισαγγελία είχε ζητήσει αθροιστικά να επιβληθούν σχεδόν 5.000 χρόνια κάθειρξης σε βάρος μαφιόζων και συνεργών τους, εργαζόμενων του λευκού κολάρου, δημόσιων λειτουργών, τοπικών αιρετών, ακόμη και υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας.

Σ’ έναν από τους γνωστότερους κατηγορούμενους, τον Τζανκάρλο Πιτέλι, δικηγόρο, πρώην βουλευτή και γερουσιαστή (Φόρτσα Ιτάλια), 70 ετών, επιβλήθηκε ποινή 11 χρόνων κάθειρξης, ενώ η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή 17 χρόνων κάθειρξης.

Με έδρα την Καλαβρία, πάμφτωχη περιφέρεια της νότιας Ιταλίας, η Ντρανγκέτα χαρακτηρίζεται η πλουσιότερη και η ισχυρότερη από τις ιταλικές μαφίες.

via Associated Press

Παρούσα σε κάπου σαράντα χώρες, ασκεί στον τόπο όπου δημιουργήθηκε ασφυκτικό έλεγχο, διεισδύοντας και διαφθείροντας τη δημόσια διοίκηση κι επιβάλλοντας τον ατσάλινο νόμο της στον πληθυσμό.

Από τον Ιανουάριο του 2021, τρεις δικαστικοί άκουσαν χιλιάδες ώρες καταθέσεων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου πενήντα μεταμελημένων μαφιόζων που μετατράπηκαν σε συνεργάτες της δικαιοσύνης, για τη δράση της οικογένειας Μανκούζο και συνεργατών της, ισχυρής φατρίας της Ντρανγκέτα που ελέγχει την επαρχία Βίμπο Βαλέντσια.

«Εκκωφαντική σιωπή» των ιταλικών μέσων ενημέρωσης

Η δίκη μεγέθους XXL, η οποία διεξήχθη σε καταφύγιο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πόλη Λαμέτσια Τέρμε, χαρακτηρίστηκε η σημαντικότερη κατά της μαφίας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Οι κατηγορίες ήταν πολλές: σύσταση και συμμορία, διακίνηση ναρκωτικών, εκβίαση, τοκογλυφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κατά την διάρκεια της δίκης, κατηγορούμενοι περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη βίαιη δράση της Ντρανγκέτα, την άσκηση της εξουσίας της στον πληθυσμό, τους εκβιασμούς, το στήσιμο δημόσιων διαγωνισμών αλλά και εκλογών, τρόπους εξασφάλισης όπλων κ.ο.κ.

via Associated Press

Αποκάλυψαν μυστικά για κρυψώνες όπλων σε νεκροταφεία, ασθενοφόρα με τα οποία διακινούνταν ναρκωτικά, ακόμη και για το πώς υπεξαιρείτο νερό δήμου για την άρδευση φυτειών μαριχουάνας.

Το πρωί της Δευτέρας, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, επιχειρηματίας, θύμα της μαφίας, πήγε, όπως κάθε εβδομάδα από την έναρξη της δίκης, να εκφράσει την υποστήριξή του «σε αυτούς που μας βοηθούν να απελευθερωθούμε, τους δικαστές και εισαγγελείς».

Όμως ο 67χρονος Ρόκο Μαντζάρντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τον θλίβει η «εκκωφαντική σιωπή» των ιταλικών μέσων ενημέρωσης για τη δίκη αυτή και η απουσία απλών πολιτών όπως αυτός από τα έδρανα του ακροατηρίου.

Δεν αρκεί μια δίκη για να καταστραφεί η Ντράνγκετα

Όσοι υψώνουν το ανάστημά τους στη μαφία δέχονται απειλές, όταν δεν εξοντώνονται. Ανακαλύπτουν στο κατώφλι τους νεκρά γατιά, κεφάλια κατσικών, ή δελφινιών. Αυτοκίνητα πυρπολούνται, βιτρίνες καταστημάτων καταστρέφονται. Ορισμένοι ξυλοκοπούνται ή δέχονται πυρά. Άλλοι εξαφανίζονται για πάντα.

Τεκμήριο της μετάστασης της Ντρανγκέτα στην νόμιμη οικονομία: διευθυντές εταιρειών, δήμαρχοι, δημόσιοι λειτουργοί, ανάμεσά τους ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, κάθισαν στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Για πολύ καιρό υποτιμημένη, η Ντράνγκετα αναπτύχθηκε διακριτικά, επί σειρά δεκαετιών, την ώρα που οι αρχές επικέντρωναν όλες τους τις προσπάθειες στην Κόζα Νόστρα, τη σικελική μαφία που βρίσκεται στο επίκεντρο κινηματογραφικών ταινιών όπως «Ο Νονός».

via Associated Press

Η πρώτη δίκη-μαμούθ κατά της μαφίας είχε στόχο ακριβώς αυτή της Σικελίας, έγινε στο Παλέρμο το 1986 και είχε αποτέλεσμα την καταδίκη 338 μαφιόζων.

Σήμερα, ειδικοί εκτιμούν ότι η Ντρανγκέτα, η οποία απαρτίζεται από 150 περίπου καλαβρέζικες οικογένειες, έχει ετήσιο τζίρο κάπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα.

Με την βοήθεια της Ιντερπόλ, η Ιταλία μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να σφίξει τον κλοιό γύρω από αυτό το εγκληματικό δίκτυο, παρακινώντας αστυνομίες στον κόσμο ολόκληρο να ταυτοποιήσουν δραστηριότητες της Ντράνγκετα στο έδαφός τους και να τις καταδιώξουν.

Παρά το εύρος της, η δίκη δεν αναμένεται να πλήξει σε κρίσιμο βαθμό τις δραστηριότητές της Ντρανγκέτα, λένε ειδικοί.

«Δεν πιστεύω πως αρκεί μια αστυνομική επιχείρηση για να καταστραφεί η Ντρανγκέτα», έκρινε για παράδειγμα ο Αντόνιο Νικάζο, σύμφωνα με τον οποίο οι προτεραιότητες είναι άλλες: η απασχόληση, η παιδεία, η αλλαγή νοοτροπίας. «Αυτά έχουμε ανάγκη για να πλήξουμε μια εγκληματική οργάνωση», εξήγησε.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή