ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2019 10:21 EEST

Η Ιταλία θεωρεί υπεύθυνη τη Γερμανία για το πλοίο με τους 64 μετανάστες

Παραμένει στα ανοιχτά και αναζητεί λιμάνι που θα το δεχτεί.

JAIME REINA via Getty Images

Το μπαλάκι στη Γερμανία πετά η Ιταλία για το πλοίο με τους 64 διασωθέντες μετανάστες που κατευθύνθηκε προς τις ιταλικές ακτές, ζητώντας από το Βερολίνο να  αναλάβει την ευθύνη.

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Eye, Alan Kurdi, διέσωσε τους μετανάστες την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης και εκτοτε αναζητεί λιμάνι για να τους αποβιβάσει. Μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι 12 γυναίκες, ένα βρέφος 11 μηνών και ένα αγοράκι 6 ετών.

Το πλοίο δεν θα πρέπει να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και οποιαδήποτε παραβίαση αυτού θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας, αναφέρει επιστολή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γερμανό πρεσβευτή στη Ρώμη.

Το Alan Kurdi έχει γερμανική σημαία και άρα η Γερμανία είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με τους κανονισμούς, τονίζεται στην επιστολή.

Πηγή της Sea Eye ανέφερε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα προκειμένου να αποφύγει την κακοκαιρία στη Μάλτα. «Το Alan Kurdi είναι αντιμέτωπο με μια Οδύσσεια άγνωστης διάρκειας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

«Το Alan Kurdi αναζητεί ασφαλές λιμάνι για τους 64 διασωθέντες. Βρέχει. Ο άνεμος δυναμώνει. Ο πλοίαρχος αποφάσισε να φύγουν όλοι από το κατάστρωμα», έγραψε στο Twitter ένας εκπρόσωπος της Sea Eye.

 

Πηγή: ΑΠΕ