ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2019 09:39 EEST

Brexit: «Eυέλικτη» παράταση 12 μηνών θα προτείνει ο Τούσκ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες κυβέρνησης - Εργατικών για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο.

ASSOCIATED PRESS

Μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στο Brexit εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει στη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC.

Το σχέδιο του Τούσκ προβλέπει τη δυνατότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το επίμαχο ζήτημα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και το κόμμα των Εργατικών πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για το Brexit.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ έχει δηλώσει  ότι αν η προσπάθεια της Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν αποτύχει, η παράταση της ημερομηνίας του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι πιθανό να είμαι μεγάλη».

Τονίζεται πως η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου και μέχρι στιγμής οι Βρετανοί βουλευτές δεν έχουν εγκρίνει κάποια συμφωνία.

Η Μέι έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση της ημερομηνίας του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτε οι Βρετανοί βουλευτές.

Παράλληλα οι Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν η παράταση της ημερομηνίας του Brexit να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ωστόσο για να γίνει αυτό Μέι και Κόρμπιν θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την οποία θα ψηφίσουν οι βουλευτές πριν τις 10 Απριλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα τεθεί μια σειρά προτάσεων στους βουλευτές «για να καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον Κοξ, σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο θα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση του προτείνουν οι Βρυξέλλες, η οποία είναι πιθανό να είναι «μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες ή μήνες».

Πάντως το BBC μεταδίδει ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην ανταποκρίτριά του ότι ο Τουσκ «πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση» έπειτα από αρκετές ώρες προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες κυβέρνησης - Εργατικών

Οι συνομιλίες των ομάδων εργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα των Εργατικών, για την εξεύρεση μιας λύσης στο υπάρχον αδιέξοδο, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, Παρασκευή.

Την Πέμτπη οι συζητήσεις διήρκεσαν πάνω από τέσσερις ώρες και χαρακτηρίστηκαν από εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ ως «λεπτομερείς και παραγωγικές».

«Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ελπίζουν να συναντηθούν πάλι αύριο (σ.σ. Παρασκευή) για επιπλέον συνομιλίες για να βρουν ένα δρόμο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Πάντως, ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ - ο οποίος συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα του Εργατικού κόμματος - δήλωσε ότι ένα «επιβεβαιωτικό» δημοψήφισμα συμπεριλαμβάνεται στις ιδέες που τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του την ιδέα ενός δημοψηφίσματος «απολύτως αξιόπιστη πρόταση».

Μετά και από αυτές τις τοποθετήσεις, εικάζεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μία επιστολή προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν, με το αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής συνομιλιών, στην οποία δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται η ιδέα ενός δημοψηφίσματος, ως επιλογή που θα μπορούσε να τεθεί προς έγκριση από τους βουλευτές.

Αναταραχή και στη Βουλή των Λόρδων

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για την αποφυγή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, που εγκρίθηκε με μόλις μία ψήφο από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα παραμείνει τελικά προς συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων μέχρι τη Δευτέρα, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρξει καθυστέρηση στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης.

Αρχικά, τα μέλη της του Εργατικού Κόμματος επεδίωξαν να ολοκληρώσουν την διαδικασία την Πέμπτη, αλλά μετά από περίπου εφτά ώρες συζητήσεων και τουλάχιστον 12 ψηφοφορίες για το εάν θα υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας ή όχι, υποχώρησαν σε πρόταση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει λεπτομερέστερη εξέταση του νομοσχεδίου.

Ετσι συμφωνήθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου να πραγματοποιηθεί την Παρασκερή, ενώ τα υπόλοιπα στάδια τη Δευτέρα. Η καθυστέρηση αυτή θεωρείται ως νίκη της κυβέρνησης, γιατί η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί όταν μάλλον θα είναι αργά για να έχει κάποιες συνέπειες.

Τα μέλη της Ανω Βουλής που υποστηρίζουν το Brexit, κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου, ενώ αυτά που ήταν φιλικά διακείμενα στο νομοσχέδιο χρησιμοποίησαν επανειλημμένα κάποια μέσα που χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την παρέμβαση του προέδρου του σώματος, ο οποίος έκανε λόγο για κατάχρηση της διαδικασίας.

Πηγή: ΑΠΕ