Ο Τζόνσον έστειλε στις Βρυξέλλες ανυπόγραφο το αίτημα για παράταση του Brexit

«Καλύτερα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι, παρά να ζητήσω παράταση» είχε δηλώσει ο κ. Τζόνσον, αλλά δεν το απέφυγε τελικά.
|
Ενα εκατομμύριο βρετανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο, ζητώντας νέο δημοψήφισμα για το Brexit.
Ενα εκατομμύριο βρετανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο, ζητώντας νέο δημοψήφισμα για το Brexit.
Pacific Press via Getty Images

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη όταν το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης του Brexit, o Μπόρις Τζόνσον έκανε αυτό το οποίο είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να κάνει ποτέ.

«Καλύτερα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι, παρά να ζητήσω παράταση» είχε δηλώσει ο κ. Τζόνσον, αλλά δεν το απέφυγε τελικά. Εστειλε επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες, ζητώντας μία νέα παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για την ακρίβεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός έβαλε έναν ανώτερο διπλωμάτη να στείλει μία ανυπόγραφη φωτοτυπία της απόφασης του Κοινοβουλίου, η οποία τον υποχρέωσε να ζητήσει τη νέα παράταση.

Παράλληλα, ο Τζόνσον έστειλε μία ενυπόγραφη επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογραμμίζει ότι «η περαιτέρω παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα τόσο της Βρετανίας, όσο και των Ευρωπαίων εταίρων μας, όπως και την μεταξύ μας σχέση.»

«Το αίτημα για παράταση μόλις έφτασε. Αρχίζω τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς να αντιδράσουμε» έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ενα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

«Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής της Financial Times στις Βρυξέλλες.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου αφήνει μετέωρο το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν οι Βρυξέλλες και ο Τζόνσον και, πλέον, όλα τα πιθανά σενάρια είναι ανοιχτά: Brexit χωρίς συμφωνία, ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή ακόμα και εκλογές, που μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο. Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα, είναι η συνεχιζόμενη σύχγυση του βρετανικού λαού.

Οργή στην αντιπολίτευση: Ο Τζόνσον χρησιμοποιεί το «εγχειρίδιο Τραμπ».

H ανυπόγραφη επιστολή που έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με την άλλη επιστολή στην οποία ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή, προκάλεσε αντιδράσεις από τους Βρετανούς βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή, με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης έδωσαν επίσημες νομικές δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν και το δικαστήριο τόνισε πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα αν δεν το πράξει.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα