Κ. Μητσοτάκης από Λάρισα: Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες γρήγορα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Eurokinissi

«Το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους» τόνισε από τη Λάρισα μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τις καταστροφές που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων «γι αυτό και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας θα μιλήσει αναλυτικά για αυτά που γίνονται ήδη και όσα πρέπει να συμβούν για το πώς θα φροντίσουμε ότι όλοι οι πολίτες είναι ταυτόχρονια ασφαλείς και υγιείς». «Αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της καύσης και της ταφής των νεκρών ζώων», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτή τη στιγμή η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή τη θεομηνία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής και άμεσης υποστήριξης που θα παράσχει η κυβέρνηση με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατική διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής που θα ανοίξει από αύριο.

«Θέλω να γνωρίζουν όσοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μπουν σύντομα στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες οικοσυσκευής και σε δεύτερο χρόνο με τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές… Προφανώς το ίδιο αφορά τους αγρότες».

Όσον αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν αγροτικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων προϊόντων μέσω του ΕΛΓΑ. «Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, όμως ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ ώστε να καλύψουμε τις ζημιές», είπε σημειώνοντας ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι ειδικά για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ευρωπαϊκή αρωγή για την κακοκαιρία, η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. «Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε επίσης πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ όπου θα αναφερθεί στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός έφτασε το απόγευμα στη Λάρισα και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι οποίοι και θα εξειδικεύσουν τα μέτρα μέσα στην εβδομάδα, ενώ από χθες Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μέτρα για τους πληγέντες: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Από την πλευρά του, δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και τη Φθιώτιδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τριαντόπουλος, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που φτάνει μέχρι τα 4.000 ευρώ -εδώ περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις-, αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών, τις ζημιές στις οικοσυσκευές αλλά και τις πρώτες εργασίες, που φτάνει τα 6.600 ευρώ.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών.

Η στήριξη των επιχειρήσεων φτάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, περιλαμβάνοντας κτηνοτροφικές αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης. Αν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του -κριθεί κίτρινο ή κόκκινο-, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

Χορήγηση αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε, ακόμη, παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

1: έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες
2: έχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες

3. επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα

4. έχει ξεκινήσει Ηδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι οι πρώτες ανάγκες για τις ζωοτροφές θα καλυφθούν άμεσα και ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί ταχύτατα για τις αποζημιώσεις.

«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά, δεν υπάρχει η παραμικρή σύγχυση. Έχουμε ανοίξει κι άλλα σημεία όπου θα μεταφέρονται τα νεκρά ζώα. Τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Δημοφιλή