Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα στη Θάσο, φθινοπωρινό σκηνικό στη χώρα

Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.
.
.
Meteology

Σοβαρά προβλήματα στους οικισμούς και το οδικό δίκτυο, προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα η οποία έπληξε το νησί της Θάσου. Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία, ενώ οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν τόσο στην τοπική κοινότητα Λιμεναρίων όσο και στην τοπική κοινότητα Ποτού, παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα μέχρι τη θάλασσα.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον Ποτό και στα Λιμενάρια, όπου εντοπίστηκαν και τα περισσότερα προβλήματα, ενώ και σε άλλα σημεία του νοτιοανατολικού τμήματος του νησιού, όπως στην Αστρίδα, έκλεισαν δρόμοι από τα φερτά υλικά που παρέσυραν τα νερά της βροχής.

Η Ε.Μ.Υ. προβλέπει για σήμερα Σάββατο (9/7) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη βόρεια και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Ωρες νωρίτερα, η κακοκαιρία που έφερε το φθινόπωρο στη μέση του καλοκαιριού, προκάλεσε αρκετά προβλήματα ιδιαιτέρα στην Κεντρική Μακεδονία, με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί την Παρασκευή, συνολικά 380 κλήσεις ως επί το πλείστον για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Από τους δυνατούς ανέμους, ένα δέντρο κατέληξε σε διερχόμενο ΙΧ. Ο οδηγός του δεν τραυματίστηκε.

Κεραυνοί, ισχυροί άνεμοι και μεγάλα ύψη βροχής, έπεσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, μετατρέποντας δρόμους σε ποτάμια, παρασύροντας κάδους σκουπιδιών, ενώ ρέματα, όπως αυτό στη Σοφούλη, από το νερό της βροχής φούσκωσαν επικίνδυνα χωρίς ευτυχώς να υπερχειλίσουν. Ακόμη, από τις διαδοχικές καταιγίδες, σημειώθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης στη Σιάτιστα, έφτασαν για να μετατρέψουν σε ποτάμια τους δρόμους. Η πυροσβεστική επενέβη μάλιστα για την απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων. Στα Σέρβια, σε δρόμο που είναι υπό κατασκευή, φορτηγάκι έπεσε σε λακκούβα.
Η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει από αύριο Κυριακή 10 Ιουλίου, δίνοντας τη θέση της στην ηλιοφάνεια και στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)