Καναδάς: Ο Πάπας ζήτησε συγχώρηση από τους αυτόχθονες

Για την κακοποίηση χιλιάδων παιδιών σε καθολικά σχολεία
via Associated Press

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τη Δευτέρα σήμερα «συγγνώμη για το κακό που διαπράχθηκε» σε βάρος παιδιών αυτοχθόνων στον Καναδά, ιδιαίτερα σε καθολικά σχολεία όπου ανήλικες έπεσαν θύματα κακοποίησης, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό λάθος» την αναγκαστική πολιτιστική αφομοίωση.

Μιλώντας στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα ένα τέτοιο σχολείο, στην κοινότητα Μάσκουατσις στον δυτικό Καναδά, ο ποντίφικας ζήτησε συγχώρηση για την υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην «αποικιοκρατική νοοτροπία» των καιρών εκείνων, αναγνωρίζοντας πως παιδιά ιθαγενών «υπέστησαν κακοποίηση σωματική και λεκτική, ψυχολογική και πνευματική».

«Ικετεύω ταπεινά συγχώρηση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί σε βάρος των αυτοχθόνων», είπε ο 85χρονος ποντίφικας, ο οποίος χειροκροτήθηκε από το πλήθος.

Πριν επισκεφτεί το χώρο του σχολείου, ο πάπας Φραγκίσκος περιηγήθηκε στο νεκροταφείο Ermineskin, όπου είναι θαμμένοι πολλά παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο.
Πριν επισκεφτεί το χώρο του σχολείου, ο πάπας Φραγκίσκος περιηγήθηκε στο νεκροταφείο Ermineskin, όπου είναι θαμμένοι πολλά παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο.
Todd Korol via Reuters

Μεταξύ 1881 και 1996, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν σε οικοτροφεία.

Πολλά εξ αυτών λιμοκτονούσαν, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά να κάνει λόγο για «πολιτιστική γενοκτονία».

Πριν από τις δηλώσεις του Πάπα, ξεδιπλώθηκε ένα πανό που έφερε τα ονόματα περισσότερων από 4.000 παιδιών που πέθαναν στο σχολικό σύστημα κατοικιών.

Δημοφιλή