Καναδάς: Πώς επηρέασε η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης τους ασθενείς που τη χρειάζονται

Οι χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης νιώθουν παραγκωνισμένοι.

Η καναδική έκδοση της HuffPost καταγράφει εννιά μήνες μετά την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση τις επιδράσεις που έφερε στο σύστημα υγείας και στους ασθενείς που είναι χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης.

Για παράδειγμα, η Σίντι Όλσεν, που πάσχει από καρκίνο του μαστού, εξηγεί ότι μόνο στον Καναδά μπορούσε να χορηγείται κάνναβη για να αποφεύγει τις συνέπειες της νόσου. Ωστόσο, με τη νέα νομοθεσία νιώθει παραγκωνισμένη.

Η Σίντι έπαθε περιφερική νευροπάθεια από τις χημειοθεραπείες, μια μακροχρόνια παρενέργεια που απέκτησε για να θεραπεύσει τον καρκίνο. «Είμαι εντελώς παράλυτη τώρα, περιορίζομαι αρκετά», εξηγεί η Όλσεν. «Και επειδή έχω νευρικούς πόνους είναι δύσκολο να τους διαχειριστώ».

Αν και χορηγήθηκε φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, αντικαταθλιπτικά και οπιοειδή για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της νευροπάθειας, διαπίστωσε ότι στη ουσία κανένα από αυτά δεν τη βοηθά. «Με τα οπιοειδή έχω συνέχεια στομαχόπονο», αναφέρει.

Με το λάδι κάνναβης, πλούσιο σε CBD (κανναβιδιόλη), αμέσως είδε τη διαφορά. Μετά από ένα χρόνο, όμως, συστηματικής κατανάλωσης του λαδιού, διαπιστώνει ότι το προϊόν βρίσκεται σε έλλειψη, γεγονός που θα επαναφέρει τις οδυνηρές παρενέργειες της πάθησης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία για τη Δίκαιη Πρόσβαση στην Φαρμακευτική Κάνναβη (Canadians for Fair Access to Medical Marijuana), τον Οργανισμό Αρθρίτιδας (Arthritis Society) και την Ένωση Καναδών Φαρμακοποιών ( Canadian Pharmacists Association), κατέγραψε ότι μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, ένας στους τέσσερις ασθενείς δυσκολεύεται να βρει τα φάρμακά του.

«Για να έχουμε ένα αποτελεσματικό ιατρικό σύστημα για χιλιάδες Καναδούς που παίρνουν κάνναβη για ιατρικούς λόγους, το σύστημα πρέπει να γίνει πιο προσιτό σε αυτούς», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της CFAMM, Μαξ Μονάχαν Έλισον.

Η Τζόαν Ντι Νάρντο, Διευθύντρια της Δημόσιας Πολιτικής και των Κυβερνητικών Υποθέσεων της Arthritis Society, μιλώντας στην HuffPost Canada, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αγορά φαρμάκων ιατρικής κάνναβης σε λογικές τιμές από τους ασθενείς και την ανάλογη εκπαίδευση που απαιτείται για την κατανάλωσή τους.

«Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης προηγείται του νέου νομοσχεδίου, οπότε οι ασθενείς που την έχουν ανάγκη δεν πρέπει να αγνοούνται», συμπληρώνει.

Η έρευνα ακόμη κατέγραψε ότι το 38% των χρηστών φαρμακευτικής κάνναβης βλέπουν ανταπόκριση σε προβλήματα όπως οι πόνοι, η αυπνία, το άγχος και η αρθρίτιδα. Η εξασφάλιση ότι η μαριχουάνα θα είναι διαθέσιμη για αυτούς τους ανθρώπους από εδώ και πέρα σημαίνει ότι δεν θα στραφούν σε οπιοειδή, μια κατηογρία φαρμάκων που συνδέεται με περισσότερους από 10.300 θανάτους στον Καναδά από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 .

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων κάνναβης, είναι όταν διαπιστώσουμε ότι είναι άμεσα διαθέσιμα στα φαρμακεία, δήλωσε η Ντι Νάρντο.

Με τους φόρους και την παράδοση κατ′ οίκον, η Όλσεν δήλωσε ότι πληρώνει περισσότερα από 100 δολάρια για ένα μπουκάλι λάδι κανναβιδίου (CBD) σε κατάστημα στο Οντάριο. Αλλά γι ’αυτήν, το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν είναι η διαθεσιμότητα.

Όταν εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων, το επόμενο θέμα που πρέπει να πέσει στο τραπέζι είναι οι φόροι, παραβλέποντας ότι είναι φάρμακα που τα παίρνουν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες.

Δημοφιλή