ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2022 07:14 EET

Καναδάς: Τέρμα το αλκοόλ και η μαριχουάνα για τους ανεμβολίαστους

Η επαρχία του Κεμπέκ θα απαιτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού για την πρόσβαση σε κάβες και καταστήματα κάνναβης.

LauriPatterson via Getty Images

Εάν η απώλεια θέσεων εργασίας και η μη συμμετοχή σε μεγάλες συγκεντρώσεις δεν είναι αρκετές ώστε να πειστούν ορισμένοι Καναδοί να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, η στέρηση τους από τα σκληρά ποτά και τη μαριχουάνα μπορεί να πιάσει τόπο. Η επαρχία του Κεμπέκ θα το μάθει σύντομα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κεμπέκ, ΦρανσουάΛεγκώ, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την υποχρέωση παρουσίασης αποδεικτικού εμβολιασμού σε κάβες και καταστήματα πώλησης κάνναβης, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Journal de Montreal. Λεπτομέρειες, όπως το αν θα απαιτείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις εισόδους ή τα ταμεία, δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, προσθέτει η εφημερίδα.

Απαιτείται ήδη απόδειξη εμβολιασμού στο Κεμπέκ σε χώρους όπως εστιατόρια, θέατρα, μπαρ και καζίνο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε ψιλικατζίδικα, που πωλούν μπύρα και κρασί, αλλά ουσιαστικά θα τους απαγορεύεται να αγοράζουν νόμιμα αλκοολούχα ποτά.

Πάντως, η απαίτηση εμβολιασμού στα καταστήματα αλκοολούχων ποτών και κάνναβης θα ισχύει μόνο για τους αγοραστές. Οι εργαζόμενοι δεν θα αναγκαστούν να εμβολιαστούν, αναφέρει το Journal de Montreal.

Σχεδόν το 85% των κατοίκων του Κεμπέκ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της Covid-19. Η επαρχία είχε κατά μέσο όρο περίπου 15.000 νέα κρούσματα καθημερινά την περασμένη εβδομάδα. Τα νέα κρούσματα ήταν κατά μέσο όρο λιγότερα από 700 καθημερινά πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Omicron της Covid-19 στα τέλη Νοεμβρίου.