Βρετανία:Κυβέρνηση Vs απεργών νοσηλευτών με το επιχείρημα "Κάνουν αυτό που θέλει ο Πούτιν"

Προσπάθησαν να στρέψουν τους πολίτες κατά των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ζητούν μια αξιοπρεπή αύξηση και τους γύρισε μπούμεραγκ εξαγριώνοντας άπαντες.
|
SOPA Images via Getty Images

Παραμονές της μεγάλης απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 15 έως 20 Δεκεμβρίου οι νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε Αγγλία, Ουαλία και Β.Ιρλανδία διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις και ο επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όχι μόνο απαξιώνει τα αιτήματά τους αλλά προέβη και σε μια δήλωση που έκανε ακόμη και τους πιο δύσπιστους να στραφούν κατά της κυβέρνησης.

Ο Ναντχίμ Ζαχάου, μιλώντας σε εκπομπή του BBC, αφού απέρριψε τα αιτήματά τους προσπάθησε να συνδέσει την απεργία με τον πόλεμο στην Ουκρανία ισχυριζόμενος ότι οι νοσηλευτές του NHS κάνουν ”ακριβώς αυτό που θέλει ο Πούτιν”.

″Τα Χριστούγεννα είναι άδικο, κατά την άποψή μου, τα συνδικάτα να βλάπτουν και να διαταράσσουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων...Θα πρέπει πραγματικά να το ξανασκεφτούν. Αυτό ακριβώς θέλει να δει ο Πούτιν - αυτόν τον διχασμό”.

Όπως αναφέρει η HuffPost UK, η ΓΓ και διευθύνουσα σύμβουλος του RCN (Βασιλική Κολέγιο Νοσηλευτικής), Πάτ Κιούλλεν, που εκπροσωπεί 465.000 μέλη σχολίασε πως ”η χρήση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ως δικαιολογία για μια πραγματική περικοπή μισθών για τους νοσηλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πόσο χαμηλά έχει πέσει αυτή η κυβέρνηση...Ο κόσμος δεν πείθεται από αυτού του είδους την ρητορική και θέλει οι υπουργοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα...Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των τροφίμων και άλλων φουσκωμένων λογαριασμών και εξακολουθεί να φοβάται τα χειρότερα για την ενέργεια αυτόν τον χειμώνα”.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις προτάσεις του RCN για επίσημες διαπραγματεύσεις επί του μισθολογικού.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου του κόμματος των Φιλευλεύθερων Δημοκρατών (Lib Dem), Κριστίν Τζαρντίν αρακτήρισε ”γελοίο και προσβλητικό” τον Ζαχάουι εξαιτίας του επιχειρήματος περί που Πούτιν και τόνισε πως η ”η ευθύνη βαρύνει ξεκάθαρα την κυβέρνηση που απέτυχε να βρει λύση στο πρόβλημα” και πρόσθεσε ότι ”οι συντηρητικοί υπουργοί σπατάλησαν δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων σε ανούσιες συμβάσεις που αφορούν το NHS και τώρα αρνούνται να προσφέρουν δίκαιη αύξηση μισθών στους νοσηλευτές”.

H Τζαρντίν αναφέρεται στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα για την σύναψη ύποπτων συμβάσεων για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού.

Το βασιλικό Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής ζητά αύξηση των αποδοχών των νοσηλευτών που κατεβαίνουν σε απεργία κατά κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 14%.

Όπως υποστηρίζει o φορέας και οι νοσηλευτές οι επαγγελματίες του κλάδου μετά τη ισχνή, σχεδόν ντροπιαστική αύξηση που είχαν λάβει, σε πραγματικούς όρους η αξία των μισθών τους είναι μειωμένη κατά 20% εξαιτίας των αυξήσεων κάτω του ορίου του πληθωρισμού που τους δίνεται κάθε χρόνο από το 2010 και συχνά μπορεί να ήταν 1% έως 2% όπως το 2021. .

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο NHS έχουν την στήριξη των πολιτών αφού αφενός οι πολίτες αναγνωρίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους κατά την διάρκεια της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας-οπότε βρήκαν στην επιφάνεια οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί, η απαξίωση του συστήματος υγείας- αφετέρου το αίτημα για ικανοποιητικές αυξήσεις ικανές να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, ενώνει τους εργαζόμενους.

Εξάλλου σε απεργίες έχουν προχωρήσει ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν πολλοί κλάδοι εργαζόμενων (εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και σε ΜΜΜ, πληρώματα ασθενοφόρων κ.α.).

Κατά τη διάρκεια των ημερών απεργίας των νοσηλευτών θα υπάρχει προσωπικό για τις μονάδες χημειοθεραπείας, αιμοκάθαρσης και εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, άλλες υπηρεσίες θα μειωθούν σε επίπεδα ημερήσιας ή νυχτερινής υπηρεσίας Χριστουγέννων. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα κύμα απεργιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, που επηρεάζει τα τρένα, τα λεωφορεία, τους δρόμους, τις ταχυδρομικές παραδόσεις και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στη Βρετανία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σημειώνεται πως δεν έχει προκηρυχθεί απεργία στην Σκωτία, καθώς η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με το σωματείο.

Πηγές: BBC, HuffPost UK

Πήγαινε στην αρχική σελίδα