Σε ποια τρόφιμα μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει για ολόκληρες εβδομάδες

Και ποια προϊόντα θεωρούνται άκρως επικίνδυνα.
PixelsEffect via Getty Images

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές μεταδίδοντας σκόπιμα σωματίδια της Covid-19 σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών και αναψυκτικών. Συγκεκριμένα, επέλεξαν προϊόντα τα οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να τα μαγειρέψουν ή να τα πλύνουν.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους καταναλωτές μέσω των τροφίμων, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, σύμφωνα με του ειδικούς.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα

Στα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού από τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωσαν για περίπου μια εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μολυσματικός, ενώ βρίσκεται στις επιφάνειες συσκευασιών τροφίμων ή και επάνω στα ίδια τα τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστοποιούν ότι δεν χρειάζεται ως καταναλωτές να λαμβάνουμε πρόσθετες προφυλάξεις κατά τη διαχείριση των τροφίμων, εκτός από το πλύσιμο των χεριών μας πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση ενός γεύματος, καθώς και το σχολαστικό πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων.

Οι ερευνητές επέλεξαν φαγητά που πωλούνταν συχνά χύμα σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν ή αρτοποιεία, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές ή ψωμί. Στις συσκευασίες που δοκιμάστηκαν περιλαμβάνονταν τα μπουκάλια ποτών και αναψυκτικών, καθώς και κάποια χαρτοκιβώτια και κουτιά.

Η συγκεκριμένη έρευνα μας δίνει πρόσθετες πληροφορίες για την εξάπλωση και την επιβίωση της Covid-19 στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα να κολλήσουμε την Covid μέσω της τροφής είναι πολύ χαμηλή.

Η ομάδα πειραματίστηκε με μια σειρά από θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης και να υπολογίσει τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού. Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα των ερευνητών σε κάθε ένα από τα είδη τροφών που δοκιμάστηκαν.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ο ιός φαίνεται να μένει περισσότερο σε φρούτα ή λαχανικά με ανώμαλες επιφάνειες, όπως το μπρόκολο και τα σμέουρα σε σχέση με προϊόντα με λεία φλούδα όπως τα μήλα.

Φουρνιστές λιχουδιές

Αρτοσκευάσματα όπως τα κρουασάν φάνηκε να κρατούν τον ιό για λίγες ώρες, ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα σε μια λεπτή στρώση από ασπράδια αυγών κατά το ψήσιμο. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ με αντιική δράση.

Είδη ντελικατέσεν

Τα τυριά και τα αλλαντικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες, πιθανώς ακόμα και για μια εβδομάδα.

Συσκευασίες ποτών και έτοιμα γεύματα

Στις πλαστικές επιφάνειες η Covid μπορεί να επιβιώσει ακόμα και για μια εβδομάδα. Για τα χαρτοκιβώτια, οι μέρες ζωής του ιού ενδέχεται να είναι ακόμα περισσότερες, ενώ στα αλουμινένια δοχεία, ο ιός δεν επιβιώνει παρά για ελάχιστες ώρες.

Πηγή: ΒΒC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση