Κάπα Research: Πόσοι δεν τηρούν τα μέτρα, πόσοι θα εμβολιαστούν - Τάσεις για τον Covid-19

Σχεδόν ένας στους τέσσερις οι αντιρρησίες. Το 72% λέει ότι τηρεί τα μέτρα, αλλά το 53% δεν εμπιστεύονται τους άλλους ότι το κάνουν.
NurPhoto via Getty Images

Οι στάσεις, οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές των πολιτών για τον κορονοϊό αποτελεί το αντικείμενο πανελλαδικής έρευνας της Κάπα Research με τίτλο «Covid-19: Οι κρίσιμες τάσεις στην ελληνική κοινωνία» την οποία δημοσιεύει η HuffPost Greece.

Ως προς το γενικότερο κλίμα για την πορεία της χώρας, το 48% των πολιτών θεωρούν πως η χώρα κινείται πως τη σωστή κατεύθυνση (26% σίγουρα, 22% μάλλον), και 50% προς τη λάθος (14% μάλλον, 36% σίγουρα).

.
.
Κάπα Research

Όσον αφορά στο αν η χώρα είναι περισσότερο ή λιγότερο ενωμένη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, το 27% των ερωτηθέντων λένε περισσότερο (10% περισσότερο, 17% μάλλον περισσότερο), το 34% απαντούν ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, και το 37% απαντούν λιγότερο ενωμένη (λιγότερο ενωμένη 23%, μάλλον λιγότερο ενωμένη το 14%).

.
.
Κάπα Research

Όσον αφορά στο αν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορονοϊού ή όχι, το 85% απαντούν θετικά (64% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι). Αρνητικά απαντά το 12% (6% σίγουρα όχι, 6% μάλλον όχι).

.
.
Κάπα Research

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν για την προέλευση του ιού είτε ότι είναι εργαστηριακό λάθος (20%), ή ότι πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια που εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα (18%) ή ακόμα και ότι σχετίζεται με την τεχνολογία 5G (1%).

.
.
Καπα Research

Τήρηση μέτρων: Εμείς ναι. Εσείς;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των μέτρων: Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι τηρείτε τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορονοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας», το 72% απαντά θετικά (20% πολύ σχολαστικά, 52% αρκετά σχολαστικά), και το 26% αρνητικά (19% όχι και τόσο σχολαστικά, 7% καθόλου).

.
.
Κάπα Research

Το επόμενο ερώτημα είναι αν «έχετε εμπιστοσύνη στους γύρω σας ότι τηρούν τους κανόνες για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού». Το 39% απαντά θετικά (σίγουρα ναι το 8%, μάλλον ναι το 31%), και το 53% αρνητικά (36% μάλλον όχι, 17% σίγουρα όχι).

.
.
Κάπα Research

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, το 74% απαντά θετικά (43% σχεδόν πάντα- καθημερινά, 31% αρκετά συχνά) και το 24% αρνητικά (17% όχι και τόσο συχνά, 7% όχι καθόλου).

.
.
Κάπα Research
.
.
Κάπα Research

Εμβόλιο

Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, θετικό είναι το 63% και αρνητικό το 35%. Ωστόσο, ακόμα και στα θετικά, υπάρχει ένα σημαντκό ποσοστό (25%) που λέει ότι μάλλον θα εμβολιαστεί αφού όμως το κάνει πρώτα ένα μέρος του πληθυσμού και σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

.
.
Κάπα Research

Ως προς τον βαθμό ανησυχίας για το αν νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας, η κοινή γνώμη είναι μάλλον μοιρασμένη.

Το 20% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» (58% συνολικά). «Λίγο» απαντά το 23% και «καθόλου» το 18% (συνολικά 41%).

.
.
Κάπα Research

Οι «αρνητές»

Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε συνολικά ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις φαίνεται πως ανήκουν στους λεγόμενους «αρνητές», αφού δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεν φορούν μάσκα, δεν τηρούν τις αποστάσεις και δεν θα εμβολιαστούν για τον κορονοϊό.

Κάπα Research

Ερωτηθέντες εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη φράση «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορονοϊού», το 17% συμφωνούν (8% συμφωνούν, 9% μάλλον συμφωνούν), και 77% διαφωνούν (27% μάλλον διαφωνούν, 50% διαφωνούν).

.
.
Κάπα Research

Ως προς το πώς αξιολογούν τη διαχείριση από την κυβέρνηση, θετικά απαντά το 50% και αρνητικά το 48%.

.
.
Κάπα Research

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάγραμμα με τη σύγκριση για την αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης για τον κορονοϊός από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Τον Μάρτιο, 9 στους 10 αξιολογούσε θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ τώρα μειώθηκε στο 50%.

Κάπα Research

Άποψη για τα μέτρα

Τελικά τα μέτρα ήταν αναγκαία; Απέδωσαν; Ακολουθούν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων.

v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH
v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH
v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH
v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH
v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH
v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH
v
v
ΚΑΠΑ RESEARCH