Κασσελάκης: Ενας αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής, ένα ντιμπέιτ που δε θα γίνει και το βουβό ΠΑΣΟΚ

Είναι κοινό μυστικό και όχι μόνο στην Κουμουνδούρου: Όχι, δεν θα δούμε σύντομα τον Στέφανο Κασσελάκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασελάκης, ποζάρει για μια φωτογραφία με έναν υποστηρικτή του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές. 18 Σεπτεμβρίου 2023 (Photo by Costas Baltas/Anadolu Agency via Getty Images)
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασελάκης, ποζάρει για μια φωτογραφία με έναν υποστηρικτή του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές. 18 Σεπτεμβρίου 2023 (Photo by Costas Baltas/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η δημοσιογραφική βιασύνη σχετικά με το πως μπορεί να ολοκληρωθεί η ανατροπή που σημειώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής δεν είναι αδικαιολόγητη.

Ναι, έχουμε μπροστά μας ένα δεύτερο γύρο το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής και, ναι, θεωρητικά πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τότε. Όμως...

Χωρίς να είναι τίποτα σε αυτή τη ζωή «γραμμένο στο μάρμαρο», η παρατήρηση του Στράτου Φαναρά ότι η παράσταση νίκης «γύρισε» υπέρ Κασσελάκη μετά το σκορ της πρώτης Κυριακής είναι εύστοχη και δείχνει αναμφισβήτητα ποια είναι η δυναμική στο ευρύτερο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εσωκομματικές εκλογές έχουν σταθερά αυτό το χαρακτηριστικό, από τότε που τα κόμματα αποφάσισαν να στραφούν στις βάσεις τους για την ανάδειξη των ηγεσιών τους - με το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αρχή επί Γιώργου Παπανδρέου: η βάση συχνά - πυκνά αιφνιδιάζει τις ηγετικές ομάδες και τους αναλυτές, επειδή ακριβώς βλέπει κάθε τέτοια εκλογή ως νέα αρχή - και επειδή αυτή την ώρα ξυπνάει το ένστικτο επιβίωσης κάθε παράταξης.

Το πρώτο ερώτημα της βάσης στα κόμματα εξουσίας, είναι κάθε φορά το ίδιο: πως θα επιστρέψουμε στην εξουσία;

O Κασσελάκης έκανε το αυτονόητο. Μίλησε κυρίως γι αυτό και έτσι άρεσε περισσότερο στη βάση το δικό του αφήγημα. Άλλο αν μπορεί να το πετύχει, άλλο αν το κόμμα θα τον αντέξει (ολόκληρο) ως το τέλος και άλλο αν θα πείσει ότι φέρνει μαζί του κάτι από την αύρα του Τσίπρα.

Φτάνει όμως η ανάλυση. Υπάρχουν και τρία-τέσσερα πράγματα που γνωρίζουμε από έγκυρους συνομιλητές, εντός και κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ (ακριβολογώ). Τα μεταφέρω όπως ακριβώς τα εισπράττω εδώ και μερικές ώρες:

1. Όχι, δεν πρόκειται να δούμε σύντομα τον Στέφανο Κασσελάκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή ή αλλού. Γιατί ο Κασσελάκης μπορεί να είναι φρέσκος, όμως υπάρχουν και «παλιοί» που τον συμβουλεύουν. Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής - και φυσικά δεν έχει λογική να παραιτηθούν οι τρεις που βρέθηκαν πάνω από αυτόν στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - δεν είναι και έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τον Μητσοτάκη στη Βουλή, γιατί είναι άπειρος και δεν έχει βαθιά γνώση των θεμάτων, τέτοια ώστε να σηκώσει το βάρος της σύγκρουσης αύριο το πρωί. Άρα, θα ξαναδούμε το ”μοντέλο Ανδρουλάκη” με άλλο πρόσωπο να συγκρούεται με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, σε περίπτωση εκλογής Κασσελάκη. Κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται και την Εφη Αχτσιόγλου σε τέτοιο ρόλο, με απώτερο στόχο την ενότητα του κόμματος. Δεν ξέρω, όμως, αν η ίδια έχει δει τέτοιο ”όνειρο”.

2. Ποιό ντιμπέιτ; Μην περιμένετε, βέβαια, να πάρει κάποιος στα σοβαρά την ιδέα που έριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος στηρίζει ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου. Δεν γεννήθηκε ακόμα τόσο αφελές φαβορί, ώστε να πάει να ρισκάρει τα πάντα σε ένα ντιμπέιτ, την ώρα που μπαίνει με προβάδισμα τρία βήματα στην τελική ευθεία.

3. Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει, αλλά παρακολουθεί ολίγον ξαφνιασμένο την προδιαγραφόμενη ανατροπή στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Γνωρίζουν ότι ο Κασσελάκης θα εξαπολύσει - εάν νικήσει - σφοδρή επίθεση φιλίας, διαφημίζοντας το όραμα της νέας παράταξης στην κεντροαριστερά. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη πρόκληση μέχρι σήμερα - πιο δύσκολη και από τις εκλογές που προηγήθηκαν. Και όλα αυτά, την ώρα που υπολόγιζε ότι θα πάει στις ευρωεκλογές για να «χτυπήσει τη δεύτερη θέση». Ο Νίκος Ανδρουλάκης στα δύσκολα.

4. Τον αποκάλεσαν και «υποψήφιο του Instagram». Λίγο σκληρό, αλλά όχι άστοχο. Ο Κασσελάκης εκπροσωπεί ή θέλει να προσωποποιήσει το αντισυστημικό και άφθαρτο, μη πολιτικό προσωπικό, που ορισμένοι φαντάζονται ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα αυτή τη χώρα. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο προσωπικό και, κυρίως, δεν θυμάμαι κάποια αντισυστημική περσόνα που διέπρεψε σε αυτό το επίπεδο. Επίσης, μπορώ να καταλάβω γιατί πολλοί ψηφοφόροι (εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) που προέρχονται από παλαιότερες γενιές, δύσκολα θα ταυτιστούν με ένα πρόσωπο που δεν συνδέεται με την ιστορική διαδρομή ενός κόμματος και μίας παράταξης. Δεν βιάζομαι να πω, ότι θα του γυρίσουν την πλάτη και θα διασπάσουν την ερχόμενη Δευτέρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από αυτό που έχει δείξει εως τώρα ο Κασσελάκης για να τους κρατήσει - ή να τους κερδίσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης στα δύσκολα.

Δημοφιλή