Κάθριν Χάντερ για «Προμηθέα Δεσμώτη»: Τιμή μου να παίξω στην Επίδαυρο με Έλληνες ηθοποιούς, στα ελληνικά

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σκηνοθέτης της παράστασης είδε στο πρόσωπο της τον ιδανικό Προμηθέα.
Φεστιβάλ Αθηνών

«.... Όταν πρωτοείδα το θέατρο [της Επιδαύρου].... τόσο όμορφο θέατρο δεν έχω δει στη ζωή μου και πρέπει να πω ότι αισθάνθηκα υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα... [....] Ενώ στο Ηρώδειο είχα κάπως τρομάξει, είναι δύσκολο αυτό το θέατρο, στην Επίδαυρο αισθάνθηκα, α, έχει κτιστεί με κάποιον τρόπο που είμαστε όλοι μαζί κι αυτό δίνει ασφάλεια στον ηθοποιό. Από την άλλη, έχω έναν φόβο, ο Θεός βοηθός ...» δηλώνει η Κάθριν Χάντερ λίγες εβδομάδες πριν από την εμφάνιση της στην Επίδαυρο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, «ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Κάθριν Χάντερ τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η συνάντηση του με τη βραβευμένη με Olivier Award ηθοποιό, έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου και μάλιστα στα ελληνικά.

«... Είναι φιλικός προς εμάς ο Αισχύλος, δεν έχει καμιά δυσκολία. Είναι ένας ακόμη άνθρωπος του θεάτρου, που παρέδωσε ένα κείμενο για να το επεξεργάζονται άνθρωποι του θεάτρου. Απλά πράγματα...» σημειώνει ο Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος μιλά για την Χάντερ, την οποία αποκαλεί «συνέταιρο», λέγοντας μάλιστα ότι είναι από το ίδιο κράμα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία Σταύρος Σ.Τσακίρης
Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση Marcello Magni
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά -Μαρία Φλωράτου
Φωτογραφίες : Μαριλένα Αναστασιάδου
Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης

Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης,Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, , Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

Info

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

9 & 10 Αυγούστου

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), greekfestival.gr, ticketmaster.gr, 210 89 38 112, στα καταστήματα Public και Ιανός.