Κένυα: Ξεπέρασαν τα 400 τα θύματα της αίρεσης που προέτρεπε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου

Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους 403, όμως οι αρχές πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί κι άλλο.
via Associated Press

Στην εκταφή άλλων δώδεκα πτωμάτων προχώρησαν οι αρχές της Κένυας στο δάσος Σακαχόλα, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί μιας ευαγγελικής αίρεσης για να νηστέψουν μέχρι θανάτου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 400, ανακοίνωσε μια τοπική αξιωματούχος.

«Η ομάδα των ιατροδικαστών κατάφερε να εντοπίσει 12 πτώματα» σήμερα Δευτέρα, είπε στους δημοσιογράφους η έπαρχος Ρόντα Ονιάντα. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους 403, όμως οι αρχές πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί κι άλλο. Οι έρευνες συνεχίζονται σε αυτή τη δασώδη, απομονωμένη περιοχή, στα παράλια της Κένυας, σχεδόν τρεις μήνες αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα της αποκαλούμενης «σφαγής του δάσους Σακαχόλα».

Η αστυνομία πιστεύει ότι τα περισσότερα πτώματα ανήκουν σε πιστούς της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, την οποία ίδρυσε ο αυτοανακηρυχθείς πάστορας Πολ Νθένγκε Μακένζι. Ο πρώην οδηγός ταξί, που κρατείται από τις 14 Απριλίου και θα δικαστεί για «τρομοκρατία», προέτρεπε τους πιστούς να νηστέψουν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού» προτού να έλθει η συντέλεια του κόσμου. Άλλα 16 πρόσωπα κατηγορούνται ως συνεργοί του επειδή είχαν αναλάβει να προσέχουν να μην σπάσουν οι πιστοί τη νηστεία και να μην φύγουν από το δάσος.

Από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα θύματα πέθαναν από την πείνα. Ορισμένα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, στραγγαλίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε σοκ στην Κένυα και η κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή δεν εμπόδισε τη δράση του «πάστορα» Μακένζι, μολονότι είχε συλληφθεί πολλές φορές για τα ακραία κηρύγματά του. Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο συγκρότησε μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις σχεδόν 4.000 «εκκλησίες» που λειτουργούν στη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το δάσος Σακαχόλα θα μετατραπεί σε «τόπο μνήμης» των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή