Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Χάθηκαν 2,9 δισ. καταθέσεων το 2022 λόγω των κυρώσεων της Δύσης

Η μεγάλη εκροή καταθέσεων οδήγησε σε λουκέτο 26 τράπεζες και από τις 130 έμειναν 104 μέχρι το τέλος του έτους.
Elena Popova via Getty Images

Συρρίκνωση έως και 90% καταγράφουν τα κέρδη των ρωσικών τραπεζών το2022 . Μετά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης, ξεκίνησε μια μαζική εκροή καταθέσεων από τις ρωσικές τράπεζες οι οποίες έχασαν 2,9 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεί της Κεντρικής τράπεζας

Παράλληλα, η έξοδος αρκετών βασικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αμέσως μετά την έναρξη τοιυ πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν πολλές ρωσικές τράπεζες να κλείσουν τις δραστηριότητές τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει οτι η ρωσική οικονομία εμφανίστηκε ανθεκτική καθώς κάποιες τράπεζες κατάφεραν να αντισταθμίσουν μια ζημία 1,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων στο πρώτο εξάμηνο για να καταγράψουν κέρδη μέχρι το τέλος του έτους.

«Ωστόσο, δεν μπόρεσαν όλες οι τράπεζες να ανακτήσουν πλήρως τις ζημίες από την αρχή του έτους, με ορισμένους παίκτες να ολοκληρώνουν τη χρονιά με σημαντικές απώλειες», παραδέχεται η κεντρική τράπεζα σε έκθεσή της, καθώς 26 τραπεζικά ιδρύματα έβαλαν λουκέτο.

Από τις 130 ρωσικές τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους έμεινα 104.

Πριν από ένα χρόνο, η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει κέρδη του τραπεζικού τομέα πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, μετά από κέρδη ρεκόρ 2,4 τρισεκατομμυρίων ρούβλια το 2021.

Τον τελευταίο χρόνο η Μόσχα έχει εντείνει τις προσπάθειες να μειώσει την έκθεση της στο αμερικανικό δολάριο και σε άλλα «μη φιλικά» νομίσματα, με το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών σε ξένο νόμισμα να έχει συρρικνωθεί κατά 18,2% το 2022, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ή κατά 30,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πληροφορίες από Zawya.com

Πήγαινε στην αρχική σελίδα