ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων το Φεβρουάριο κατά 50 μ.β, πότε «βλέπει» φως στο τούνελ

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα σταθεροποιηθεί στο 3,25% μέχρι το 2024.
Wolfgang Rattay via Reuters

Σε νέες διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Μάιο του 2024 αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με [πρώτη αυτή του Φεβρουαρίου κατά 50 μονάδες βάσης, εντείνοντας τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, που επικαλείται το Bloomberg, μετά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα υπάρξει σταθεροποίηση στο 3,25% (από 2% σήμερα) για περίπου ένα χρόνο, έως ότου η οικονομία ανακάμψει ώστε να ακολουθήσουν οι μειώσεις, που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα - την πιο επιθετική νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ στην ιστορία της- περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του ενώ μόνο το ένα τρίτο ανησυχεί ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη περάσει.

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη συνάντηση της ΕΚΤ για το 2023 οπότε και θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση κατά μισό βαθμό όπως είχε προαναγγείλει η Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο.

Όμως τα μέτρα δεν θα χαλαρώσουν ακόμη και εάν μετά τον Φεβρουάριο τα στατιστικά στοιχεία δείξουν μείωση του πληθωρισμού και οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία.

Η Λαγκάρντ και η ομάδα των γερακιών στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι μια σταθεροποίηση του επιτοκίου ενδέχεται να έρθει τον Μάρτιο, αν και θα αποφύγουν βιαστικές κινήσεις για να μην αποπροσανατολίσουν τις αγορές.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα