ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2019 12:19 EEST | Updated 01/07/2019 12:25 EEST

Κύπρος: Ρωσικής κατασκευής πύραυλος το αντικείμενο που συνετρίβη στα κατεχόμενα

Δηλώσεις του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Το ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε τη νύχτα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου φαίνεται ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος, δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» του τουρκοκυπριακου ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος, τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας, ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στην χώρα μας αφού έχασε τον στόχο του», δήλωσε ο Οζερσάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως είπε, η έκρηξη που έγινε αντιληπτή πρέπει να έλαβε χώρα πριν τη συντριβή, καθώς δεν βρέθηκε κρατήρας. «Τα κομμάτια που έπεσαν σε διαφορετικά σημεία αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος εξερράγη στον αέρα πριν συντριβεί» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως ο πύραυλος φαίνεται να είναι τύπου S-200.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ένα κομμάτι του αντικειμένου που έπεσε στα χωριά Βουνό και Δίκωμο στα Κατεχόμενα εντοπίστηκε στο χωριό Κορνόκηπος της επαρχίας Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το τουρκικό πρακτορείο DHA μετέδωσε πως ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είπε ότι «εκτιμάται πως είναι πύραυλος», ο οποίος προέκυψε στο πλαίσιο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στη Συρία το βράδυ της Κυριακής. Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

 

«Φαίνονται πτερύγια πυραύλου στη βάση του και έχει πάνω του ρωσικά γράμματα. Τέτοιους πυραύλους στην περιοχή χρησιμοποιεί η Συρία. Πρόκειται μάλλον για πύραυλο παλιάς κατασκευής, S-200 που δεν έχουν και τόση αποτελεσματικότητα στη χρήση τους», είπε στoν σταθμό ΣΙΓΜΑ ο στρατηγός εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Ο κ.Πενταράς απέδωσε την πτώση είτε σε ελαττωματική κατασκευή είτε σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία οδήγησαν σε εκτροπή της πορείας και πτώση στον Πενταδάκτυλο.

(με πληροφορίες από Reuters, SigmaLive, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)