Οι κυνηγοί UFO της Σίλικον Βάλεϊ: «Γκουρού» της τεχνολογίας θέλουν έρευνες σε εξωγήινα σκάφη

Θεωρούν πως θα επρόκειτο για καλή επένδυση.
ASSOCIATED PRESS

Η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, και μάλιστα προηγμένης, σε σημείο που να έχει επισκεφθεί τον πλανήτη μας, θα έφερνε τα πάνω- κάτω στη Γη, από πάρα πολλές απόψεις- ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αναζητούν την πλέον «πρακτική» διάσταση ενός τέτοιου ενδεχομένου: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Motherboard του Vice, στη Σίλικον Βάλεϊ υπάρχει μια μικρή μεν, υπαρκτή δε, κοινότητα επενδυτών και τεχνολόγων οι οποίοι πιστεύουν όντως στην εξωγήινη προέλευση των ΑΤΙΑ (άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων), γνωστών και ως UFO- και θεωρούν μάλιστα πως η μελέτη τους μπορεί να αποφέρει μεγάλα επιστημονικά οφέλη.

Ο Ρίζβαν Βιρκ, του PlayLabs@ΜΙΤ , είναι, μεταξύ άλλων, επιχειρηματίας της Σίλικον Βάλεϊ, angel investor, συγγραφέας του The Simulation Hypothesis, και βρίσκει τα UFO ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς θεωρεί πως η «mainstream» επιστήμη πιθανώς να έχει ανακαλύψει μόλις το 5% της αλήθειας για την πραγματικότητά μας και το άλλο 95% είναι ακόμα «εκεί έξω». Επίσης, σημειώνει πως η μελέτη τους, ό,τι και αν ισχύει για αυτά εν τέλει, τον έχουν κάνει να αμφισβητεί όσα πιστεύει πως είναι δυνατά. «Πολλοί τεχνολόγοι χρησιμοποιούν το ένστικτό τους για να βρίσκουν νέες ιδέες για την τεχνολογία και να αποφασίζουν που θα επικεντρωθούν...υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ της εμπιστοσύνης στη διαίσθησή σου και σε αυτό που συμβαίνει στην έρευνα για τα UFO».

Όσον αφορά στους άλλους υποστηρικτές των UFO στη Σίλικον Βάλεϊ, ο Βιρκ παραδέχεται πως οι επενδυτές και τεχνολόγοι που ενδιαφέρονται προτιμούν να μην το διαλαλούν, καθώς είναι ακόμα θέμα- «ταμπού», ωστόσο είναι γνωστό πως ένας μεγιστάνας του χώρου των ακινήτων και επενδυτής στον χώρο της τεχνολογίας από τη Γιούτα αγόρασε το διάσημο «Skinwalker Ranch», γνωστό για τις φήμες περί δραστηριοτήτων UFO και παραφυσικών φαινομένων, από τον δισεκατομμυριούχο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της αεροδιαστημικής.

Όπως γράφει η Νταϊάνα Πασούλκα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στο βιβλίο της «American Cosmic: UFOs, Religion, Technology», η «μυθολογία» των UFO πάντα είχε διαστάσεις πέρα από τα «πράσινα ανθρωπάκια σε ιπτάμενους δίσκους», καθώς συνοδευόταν από μια αμφισβήτηση στο οικονομικό και το πολιτικό σύστημα και την εξουσία εν γένει- και στη Σίλικον Βάλεϊ υπήρχαν άνθρωποι που είχαν κάνει «άλματα πίστης», τόσο ως προς τις startups τους, όσο και σχετικά με τα UFO. Ο πιο γνωστός είναι ο Ζακ Βαλέ, επιστήμονας υπολογιστών και επενδυτής που εργάστηκε στο ARPANET (τη βάση του Ίντερνετ).

PhonlamaiPhoto via Getty Images

«Υπάρχουν άλλες ομάδες που αποφεύγουν τη μυθοποίηση των UFO, που ασχολούνται μαζί τους για να μάθουν την αλήθεια. Μπορείς να τους βρεις στη Σίλικον Βάλεϊ...είναι επιστήμονες, σε μεγάλο βαθμό σαν τον Ζακ, που είναι στην κορυφή του κλάδου τους, και που έχουν φτιάξει κάποιες από τις τεχνολογίες οι οποίες είτε έχουν σώσει τις ζωές ανθρώπων που ξέρετε (ή ίσως και τη δική σας) ή έχουν αναπτύξει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιείται κάθε μέρα επειδή έχετε κινητό τηλέφωνο. Σαν τον Ζακ, πιστεύουν στο φαινόμενο που είναι ευρέως γνωστό ως UFO, και εμπλέκονται στη διαδικασία της “μετάφρασης” μελλοντικών τεχνολογιών στη σημερινή μας πραγματικότητα» γράφει σχετικά.

Μεταξύ αυτών που μίλησαν στο Motherboard ήταν ο Τζέιμς Λάμπκιν, αντιπρόεδρος προγραμματισμού στην ESL, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες e-sports του κόσμου, ο οποίος σημείωσε πως τα UFO φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επειδή «οι υπόνοιες για αυτόν τον τύπο τεχνολογίας φαίνονται εκπληκτικές και επαναστατικές, ανεξαρτήτως του ποιος τα πετά», εκφράζοντας εκνευρισμό για το ότι τα ΜΜΕ απλά έχουν «ξύσει την επιφάνεια» του φαινομένου. Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται και ο Ντιπ Πρασάντ, CEO της ReactiveQ μιας startup που δραστηριοποιείται στον χώρο των ερευνών πάνω στους κβαντικούς υπολογιστές: «Ως τεχνολόγοι επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την επιστήμη και τη μηχανολογία με τέτοιο τρόπο που να επωφεληθεί όλη η ανθρωπότητα από αυτό» είπε στο Motherboard. «Μπροστά στα μάτια μας βρίσκονται τεχνολογίες σε αυτά τα UFO που είναι πέρα από την κατανόηση και τις δυνατότητες αναπαραγωγής που διαθέτουμε...αν προσέξουμε και κάνουμε “αντίστροφη μηχανική” στις τεχνολογίες αυτές για να τις φέρουμε στις μάζες, θα δούμε έναν κόσμο με τη δυνατότητα για διαστρικά ταξίδια στα χέρια του».

Παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος τελευταία (που οφείλεται σε ένα βαθμό στις ειδήσεις περί αλλαγών στον τρόπο διερεύνησης των φαινομένων από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, στα δημοσιεύματα περί του μυστικού προγράμματος ΑΑΤΙΡ του Πενταγώνου, στα βίντεο από αναχαιτίσεις UFO από αμερικανικά μαχητικά κλπ), ο Βιρκ τονίζει ότι θα ήταν μάλλον απίθανο να υπάρξουν πολλοί επενδυτές στη Σίλικον Βάλεϊ που θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν έρευνες πάνω στα UFO- τουλάχιστον, όχι δημόσια.