«Μαύρα» κονδύλια και βίντεο αναχαιτίσεων UFO: Αποκαλύψεις για το μυστικό πρόγραμμα ΑΑΤΙΡ του Πενταγώνου

Πρόγραμμα κόστους 22 εκατ. δολαρίων «έτρεχε» από το 2007
ursatii via Getty Images

Η είδηση της ύπαρξης του Advanced Aerospace Threat Identification Program (ΑΑΤΙΡ) του αμερικανικού Πενταγώνου, που είχε ως αντικείμενο τη διερεύνηση του φαινομένου των UFO και του κατά πόσον αυτά αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, έκανε τον γύρο του κόσμου. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των NY Times και του Politico, το κόστος του ανήλθε στα 22 εκατομμύρια δολάρια (τα οποία κονδύλια ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στους ετήσιους προϋπολογισμούς του Πενταγώνου) και υπεύθυνός του ήταν ο Λούις Ελιζόντο, των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Πεντάγωνο δεν είχε παραδεχτεί ποτέ στο παρελθόν την ύπαρξη του προγράμματος, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, έλαβε τέλος το 2012- αν και υπάρχουν πληροφορίες πως, παρά τον τερματισμό της χρηματοδότησής του, συνεχίζει να υφίσταται. Η έναρξή του τοποθετείται το 2007 και αρχικά χρηματοδοτήθηκε κατόπιν αιτήματος του Χάρι Ράιντ, Δημοκρατικού γερουσιαστή της Νεβάδα. Τα περισσότερα από τα χρήματα πήγαν σε μια εταιρεία αεροναυτικών ερευνών του Ρόμπερτ Μπίγκελοου, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και φίλου του Ράιντ, ο οποίος πλέον συνεργάζεται με τη NASA. Ο Μπίγκελοου έχει δηλώσει «απόλυτα πεπεισμένος» για την ύπαρξη εξωγήινων και την επίσκεψή τους στη Γη με ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα- UFO).

Από το πρόγραμμα προέκυψαν έγγραφα όπου περιγράφονταν θεάσεις αεροσκαφών που φαίνονταν να κινούνται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες χωρίς ορατά ίχνη συστημάτων προώθησης, ή που αιωρούνταν χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί το πώς. Επίσης, δημοσιοποιήθηκαν βίντεο με αναχαιτίσεις τέτοιων σκαφών από αμερικανικά μαχητικά, τα οποία έχουν μελετηθεί από ειδικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν οι NY Times, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του προγράμματος, το οποίο άρχισε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Defense Intelligence Agency, αλλά επέμειναν πως είχε λάβει τέλος το 2012- αν και ο Ελιζόντο είπε πως το μόνο που τελείωσε τότε ήταν η κυβερνητική χρηματοδότηση, και συνέχισε να δουλεύει με αξιωματούχους του Ναυτικού και της CIA. Ο Ελιζόντο (για τον οποίο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε πως «έτρεχε» το πρόγραμμα, μιλώντας στο Politico) λέει πως συνέχισε μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για αυτό που χαρακτήρισε ως υπερβολική μυστικοπάθεια και αντίσταση εκ των έσω. «Γιατί δεν δαπανούμε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια σε αυτό το θέμα;» έγραψε στην επιστολή παραίτησής του στον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι σχετικές προσπάθειες συνεχίζονται και στη θέση του τον έχει διαδεχθεί κάποιος άλλος, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Το φαινόμενο των UFO έχει διερευνηθεί επανειλημμένα από το 1947 και μετά από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έγγραφα που έφτασαν στα χέρια των Times υποδεικνύουν κεφάλαια ύψους 22 εκατ. δολαρίων από τα τέλη του 2008 ως το 2011, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείρισή του και την αξιολόγηση της απειλής που συνιστούσαν τα εν λόγω αντικείμενα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 ο Ράιντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως είχε οδηγήσει σε τόσο σημαντικές ανακαλύψεις, που ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας- ενώ ο Ελιζόντο ανέφερε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν διαπιστώσει πως τα φαινόμενα τα οποία μελέτησαν δεν φαίνονταν να έχουν προέλευση από κάποια, οποιαδήποτε χώρα.

Δημοφιλή