Κύπρος: Θεία Λειτουργία από τον Πάπα Φραγκίσκο στο ΓΣΠ

Καταπέλτης κατά της Τουρκίας ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος-Σύλληψη άνδρα με μαχαίρι. Το Σάββατο στην Ελλάδα ο Ποντίφικας.
Guglielmo Mangiapane via Reuters

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, καθώς και αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου είχε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά την προσφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου καλωσόρισε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αλλά και στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στους λαούς, είτε αυτές είναι θρησκευτικές είτε άλλες.

«Δυστυχώς, από το 1974 μέχρι σήμερα, η Κύπρος μας, και η Εκκλησία της, διέρχονται την πιο δύσκολη ιστορική τους καμπή. Η Τουρκία μάς επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη δύναμη των όπλων το 38% του πατρίου εδάφους μας, τους δε χριστιανούς κατοίκους αυτής λόγχῃ καὶ πυρὶ ἄλλους μὲν ἀπέκτεινεν, ἅπαντας δὲ ἐξεδίωξεν ἐκ τῶν πατρογονικῶν αὐτῶν ἑστιῶν. Τὰ δὲ ἁγιαστήρια τοῦ Κυρίου μας ”ἐνεπύρισαν ἐν πυρὶ, καὶ ἐβεβήλωσαν εἰς τὴν γῆν τὰ σκηνώματα τοῦ παναγίου ὀνόματός Του. Έκτοτε εφαρμόζει και στην Κύπρο μας ένα σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος. Τις 200 χιλιάδες των χριστιανών κατοίκων που εξεδίωξε από τις πατρογονικές τους εστίες με απίστευτη βαρβαρότητα, αντικατέστησε με υπερδιπλάσιους εποίκους, τους οποίους μετέφερε από τα βάθη της Ανατολίας, καταστρέφουσα, έτσι, τον από τα βάθη του αιώνων διαμορφωθέντα κλασικό μας πολιτισμό. Τον πολιτισμό αυτόν μπροστά στον οποίο, κατά τον δεύτερο προ Χριστού αιώνα, οι Ρωμαίοι στάθηκαν με δέος και θαυμασμό, και όχι μόνο τον σεβάστηκαν αλλά και τον αφομοίωσαν και δημιούργησαν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, πάνω στον οποίο εδράστηκε ο μετ′ έπειτα πολιτισμός της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, τους ιστορικούς βυζαντινούς μας ναούς με τα διαχρονικά και ανεκτίμητης εκκλησιαστικής σημασίας βυζαντινά τους ψηφιδωτά, και τις μυσταγωγικές τους αγιογραφίες, που συνιστούν το υψηλό πολιτισμικό μας επίπεδο, σύλησαν οι ιερόσυλοι με απίστευτη και πρωτοφανή βαρβαρότητα. Και με βάση τα αποτρόπαια σχέδιά τους άλλαξαν όλα τα ιστορικά μας τοπωνύμια, ώστε τίποτε το ελληνικό ή χριστιανικό να μην υπάρχει. Εκεί που άνθισε και καρποφορούσε πλουσίως ο ελληνικός και χριστιανικός μας πολιτισμός, τώρα, επί μισό σχεδόν αιώνα, τα σκεπάζει όλα το πνευματικό έρεβος της Ασιατικής στέπας. Συνεπώς, όχι μόνο μιμήθηκαν την αιμοδιψή βαρβαρότητα του Ουννικού Αττίλα, αλλά και τον ξεπέρασαν. Στον εθνικό και εκκλησιαστικό αυτό Γολγοθά, τον οποίο επί 47 χρόνια διερχόμαστε, Αγιώτατε, ημείς ως εκκλησιαστική ηγεσία και ο πολυβασανισμένος λαός μας, στρέφουμε τα όμματα της ψυχής μας προς τον Κύριο της Δικαιοσύνης, πεποιθότες ότι ἠγάπησε δικαιοσύνην καὶ ἐμίσησε ἀνομίαν. [...] Στον ιερό και δίκαιο αυτό αγώνα μας, Αγιώτατε, τον οποίο ο πάσχων λαός μας διεξάγει με την καθοδήγηση της πολιτικής και εκκλησιαστικής του Ηγεσίας, θέλουμε να έχουμε και την ιδική Σας ενεργό συμπαράσταση. [...] Εμείς, όμως, πιστεύουμε ακράδαντα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, είτε αυτές είναι εθνικές είτε είναι θρησκευτικές. Και η ορθή οδός είναι μόνο μέσω ενός πραγματικά ειλικρινούς διαλόγου.

Amir Cohen via Reuters

Λίγο μετά τις 10:00 ο Πάπας Φραγκίσκος προσήλθε στο στάδιο ΓΣΠ, όπου τέλεσε Θεία Λειτουργία παρουσία χιλιάδων πιστών, αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα αδελφοσύνης και ενότητας ανά το παγκόσμιο.

«Συμμετέχω με χαρά, μαζί με χιλιάδες πιστούς, στη μεγάλη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο ΓΣΠ. Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για την Κύπρο και για όλους μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο Twitter.

Σημειώνεται, ότι λίγο πριν την έναρξη της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο με μαχαίρι, ενώ ομάδα Ορθοδόξων ζητούσε την απομάκρυνση του πάπα από την Κύπρο.

Yiannis Kourtoglou via Reuters

Το Σάββατο στην Αθήνα ο Ποντίφικας

Τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, αναμένεται να υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξη του Ποντίφηκα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αύριο Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 11:15.

Θα ακολουθήσει κατ′ ιδίαν συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το επίσημο πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

9:10 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

9:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

11:10 – Άφιξη και επίσημη υποδοχή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

12:00 – Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

12:15 – Ευγενική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ιδιωτικό γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο

12:30 – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

12:45 – Συνάντηση με τις Αρχές, την Κοινωνία των Πολιτών και το Διπλωματικό Σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

16:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ελλάδος

16:30 – Συνάντηση του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ και του Ποντίφικα Φραγκίσκου με την αντίστοιχη συνοδεία στην «Αίθουσα του Θρόνου» της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Ελλάδος. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

17:15 – Συνάντηση με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

18:45 – Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Εταιρείας Ιησού στην Αποστολική Διακονία

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

9:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Μυτιλήνη

10:10 – Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

10:45 – Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία και θα τελέσει την προσευχή Angelus.

12:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

13:10 – Άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

16:45 – Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής

19:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ στον Ποντίφικα Φραγκίσκο στο Αποστολικό Μοναστήρι

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

8:15 – Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Διακονία στην Αθήνα

9:45 – Συνάντηση με νέους στο Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

11:15 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

11:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Ρώμη

12:35 – Άφιξη στη Ρώμη (Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino)

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Popular in the Community