Κυρώσεις σε αξιωματούχους και εταιρείες στη Λευκορωσία από ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχους

Κατηγορούνται για συμμετοχή σε υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ με μετανάστες.
Anadolu Agency via Getty Images

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν ταυτόχρονα κυρώσεις σε δεκάδες αξιωματούχους, οργανισμούς και εταιρείες στη Λευκορωσία, με την ΕΕ να στοχεύει αυτούς που κατηγορούνται για συμμετοχή σε «υβριδική επίθεση» εναντίον της Ένωσης με μετανάστες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «ταυτοποίησαν τρία αεροσκάφη ως μπλοκαρισμένη περιουσία και όρισαν 32 άτομα και οντότητες, μεταξύ των οποίων λευκορωσικές κρατικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλα άτομα, που υποστηρίζουν το καθεστώς και διευκολύνουν την καταστολή από πλευράς του».

Η ΕΕ, στο μεταξύ, επέβαλε απαγορεύσεις ταξιδιών και «παγώματα» περιουσιακών στοιχείων σε 17 επιπλέον άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματούχοι της συνοριοφυλακής και των ενόπλων δυνάμεων, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και δικαστές.

Τα μέτρα έπληξαν επίσης αερογραμμές- μεταξύ των οποίων η κρατική Belavia- και ταξιδιωτικά γκρουπ που κατηγορούνται από την ΕΕ πως βοηθούν στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία με σκοπό να τους βοηθήσουν να περάσουν στην Ένωση, κυρίως μέσω Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας.

Η Βρετανία είπε ότι είχε επιβάλει κυρώσεις «σε οκτώ άτομα από τη Λευκορωσία που είναι υπεύθυνο για καταστολή και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επίσης πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της OJSC Belaruskali, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπάσματος ποτάσας, που είναι μεγάλη πηγή εσόδων από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «οι σημερινές ενέργειες επιδεικνύουν την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να δράσουμε απέναντι σε ένα κτηνώδες καθεστώς που καταπιέζει όλο και περισσότερο τους Λευκορώσους, υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ευρώπης, και συνεχίζει να καταπιέζει ανθρώπους που επιδιώκουν μόνο να ζήσουν με ελευθερία».

Τουλάχιστον 8.000 μετανάστες, πολλοί εξ αυτών Ιρακινοί, έχουν εισέλθει στην ΕΕ χωρίς άδεια φέτος από τη Λευκορωσία, Η Λιθουανία και η Πολωνία κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορά τους για να σταματήσουν το πέρασμα ανθρώπων. Αρκετοί πέθαναν, παγιδευμένοι στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Με αυτό κατά νου, η ΕΕ στόχευσε τη Belavia, ενώ και η Cham Wing Airlines, που πραγματοποιεί πτήσεις από τη Συρία στη Λευκορωσία, είναι επίσης στο «στόχαστρο» της ΕΕ. Κατηγορείται ακόμη πως αύξησε τις πτήσεις από τη Δαμασκό στο Μινσκ το καλοκαίρι και έστησε νέα γραφεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για την καλύτερη οργάνωση των μεταφορών.

Επίσης στη λίστα είναι η κρατική εταιρεία Tsentrkurort (τουρισμός), για την οποία η ΕΕ υποστηρίζει πως βοήθησε τουλάχιστον 51 Ιρακινούς να αποκτήσουν βίζες για τη Λευκορωσία και κανόνισε μεταφορά με λεωφορεία στα σύνορα. Οι εταιρείες Hotel Minsk και Hotel Planeta κατηγορούνται επίσης για στέγαση μεταναστών που σκοπεύουν να φτάσουν στα σύνορα. Η ΕΕ στοχοποίησε επίσης το VIP Grup, υπηρεσία που ασχολείται με διαβατήρια και βίζες και εδρεύσει στην Κωνσταντινούπολη.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή