Κυβέρνηση για Αττική Οδό: Η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη, θα υποστεί τις κυρώσεις

Τονίζουν ότι η εταιρεία δεν φάνηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της.
.
.
Eurokinissi

Μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε η κακοκαιρία, θα ακολουθήσει ο καταλογισμός ευθυνών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης που «έντυσε» στα λευκά όλη την Αττική, διαμηνύουν από την κυβέρνηση και εστιάζουν κυρίως στην ακινητοποίηση των οχημάτων στην Αττική Οδό. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για πάρα πολλές ώρες οι επιβαίνοντες και τελικά να κινητοποιείται ο Στρατός για τον απεγκλωβισμό τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε διαβεβαίωση της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να παραμείνει ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως, καθώς αν και δίπλωσαν νταλίκες, τα οχήματα αφήνονταν να εισέρχονται εντός του αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν.

«Η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη και θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται γι’ αυτή την ολιγωρία και την ταλαιπωρία των ανθρώπων», λένε από την κυβέρνηση, ενώ την εταιρεία είχε «δείξει» ως υπεύθυνη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια και των δύο ενημερώσεων που έκανε χθες.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, μετά και τις προβλέψεις από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για έντονα καιρικά φαινόμενα, οι δύο βασικοί στόχοι που τέθηκαν ήταν να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί και να μην υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ή αν υπάρξουν να γίνει γρήγορη αποκατάσταση.

Ειδικά για την Αττική Οδό, οι εκπρόσωποι της εταιρείας που συμμετείχαν στις συσκέψεις είχαν διαβεβαιώσει –όπως λένε από την κυβέρνηση- ότι έχουν στη διάθεση τους 30 εκχιονιστικά μηχανήματα. Δεν κατάφεραν όμως να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο και χθες το απόγευμα η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη από τους οδηγούς:

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού, η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Καταλογισμός ευθυνών και κυρώσεις

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι τώρα προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία αλλά θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για το κλείσιμο του δρόμου και την πολύωρη ταλαιπωρία των οδηγών.

«Θα ακολουθήσει ο καταλογισμός των ευθυνών και οι κυρώσεις που τις ακολουθούν είναι θέμα της επόμενης μέρας. Και θα γίνει. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν θα υπάρξουν συνέπειες. Επίσης θα γίνει μια συνολική αποτίμηση για το τι έγινε και ποιες παραλείψεις υπήρξαν», σημειώνουν χαρακτηριστικά από το κυβερνητικό επιτελείο.

Απαντώντας σε κατηγορίες γιατί δεν είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα, όπως η κήρυξη αργίας από τη Δευτέρα ώστε να αποφευχθούν κάποια από τα προβλήματα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μέτρα ελήφθησαν για τα σχολεία τα οποία παρέμειναν κλειστά στις περιοχές που υπήρχε πρόβλεψη ότι θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Ελπίς. Σημειώνουν πάντως ότι το φαινόμενο ξεκίνησε νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις και με μεγαλύτερη ένταση, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Popular in the Community