Κυβέρνηση για πυρκαγιές: Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση

Το απόγευμα ανακοινώνεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Στιγμιότυπο από κατάσβεση πυρκαγιάς στο Λουτράκι
Στιγμιότυπο από κατάσβεση πυρκαγιάς στο Λουτράκι
Eurokinissi

«Μέσα σε έξι ημέρες, η Πυροσβεστική, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 δηλαδή ημερησίως», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολτικών συντακτών, εξηγώντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ενδεχόμενη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, είτε από δόλο είτε από εγκληματική αμέλεια» στην εκδήλωση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών ενώ διαβεβαίωσε ότι «ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται -και βρίσκεται- σε διαρκή επαγρύπνηση και να προσαρμόζει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων με αναβαθμισμένα μέσα και πρακτικές.»

Εικόνες καταστροφής μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς
Εικόνες καταστροφής μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς
Eurokinissi

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η προστασία της πατρίδας μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι βασική προτεραιότητα και η Κυβέρνηση θα την πραγματοποιήσει με κάθε τρόπο», ενώ αναφερόμενος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σημείωσε ότι «ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις και ως προς το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, αλλά και ως προς τον υλικό εξοπλισμό, ενώ επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς και εξοπλισμό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Πυροσβεστικό Σώμα.»

Μιλώντας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπογράμμισε ότι «ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ήδη από τον Ιανουάριο, υλοποιείται το πρόγραμμα ANTINERO II για τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων. Πέρυσι και φέτος έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.»

Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «τα εναέρια μέσα από 61 το 2019 σήμερα είναι 89, η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης είναι 16.080 άτομα συν τους δασοκομάντος που προσελήφθησαν πέρσι, οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν διπλασιαστεί από 2.000 σε τέσσερις χιλιάδες και ο συνολικός στόλος των οχημάτων που περιλαμβάνει πυροσβεστικά οχήματα, ειδικού σκοπού και βοηθητικά φτάνει τα 3.654 οχήματα σε σχέση με τα 3.400 που είχε πέρσι.»

Σε πολλά μέτωπα η μάχη με τις φλόγες που έδωσαν τις τελευταίες ημέρες πυροσβέστες και εθελοντές
Σε πολλά μέτωπα η μάχη με τις φλόγες που έδωσαν τις τελευταίες ημέρες πυροσβέστες και εθελοντές
Eurokinissi

Σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών

Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι από την Τρίτη έχει αρχίσει η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, ενώ σήμερα ξεκινούν και στο Λουτράκι.

«Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην Ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και 2 επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα τόνισε ότι «ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα.»

«Οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών για την αντιμετώπιση του καύσωνα»

Τέλος, αναφερόμενος στο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες, τόνισε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Απευθύνω και εγώ προσωπικά έκκληση σε όλους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.»

Δημοφιλή