Κυβέρνηση για Τέμπη: Ξεκάθαρη η βούληση μας να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης

«Στο χέρι μας να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», σημειώνει ο Γ. Οικονόμου για τις δημοσκοπήσεις.
Το σημείο της τραγικής σύγκρουσης των δύο τρένων
Το σημείο της τραγικής σύγκρουσης των δύο τρένων
Eurokinissi

Με τη διττή δέσμευση της κυβέρνησης, δηλαδή τη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα και την απόδοση ευθυνών αλλά και την ταχεία και με ασφάλεια επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων, ξεκίνησε το μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου, εστιάζοντας κυρίως στα όσα στοιχεία προσκόμισε χθες (15/3) ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ»

«Δείχνουμε την ξεκάθαρη βούληση μας να φωτιστούν όλες οι πτυχές σε όλο το βάθος αυτής της υπόθεσης. Και αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στοιχίστηκε στη γραμμή “φταίνε οι πριν και οι επόμενοι”», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα διέψευσε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία του έργου την περίοδο 2015-2019, τονίζοντας ότι «είναι παντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι είχε παραδοθεί το 70% του έργου. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου, αλλά και από αυτό που παραδόθηκε, το 15% ξανάγινε από την αρχή μετά το 2021, καθώς παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα. Άρα το 2016 παραδόθηκε το 18% του έργου, στην ουσία αυτό λειτουργούσε. Από το Σεπτέμβριο 2017 και έως το 2019 δεν υπήρξε καμία απολύτως πράξη.

Από το 2021 έως σήμερα ολοκληρώθηκε το πρόσθετο έργο με πρωτόκολλα παραλαβής σε ποσοστό 52%. Έτσι, σήμερα τυπικά έχει παραδοθεί και λειτουργεί το 70% του έργου.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και για όσα δεν ήταν ενήμερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, ο πρωθυπουργός «γνώριζε τις προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση της σύμβασης και πώς έφτασε το έργο στο 70%, για τα προβλήματα, τις αδυναμίες στο σιδηρόδρομο. Γνώριζε, λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη, έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Δεν ξέρει όμως, και κανείς πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων, ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πως διαμορφώνονται οι βάρδιες, για το χάος που επικρατούσε στο Σταθμαρχείο της Λάρισας, για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου.»

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προστάτευσαν τους πυρήνες του αναχρονιστικού Κράτους»

Επίσης μίλησε για τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από άλλα κόμματα. «Θα αναφερθώ σε 12 κρίσιμους νόμους για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, 12 νόμους που όλοι τους ήταν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των παθογενειών του βαθέος κράτους καθυστερήσεων, συντεχνιασμού, έλλειψης κινήτρων, απουσίας αξιολόγησης. Σε αυτούς τους νόμους , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όχι, προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέος αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους», τόνισε ο κ. Οικονόμου και μίλησε με λεπτομέρειες για αυτούς τους 12 νόμους.

Αναφέρθηκε επίσης στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την σταδιακή αλλά κυρίως ασφαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού έργου, αρχής γενομένης από τις 22 Μαρτίου.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία μας δεν απειλούνται»

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι παρατηρείται μία μετακίνηση ψηφοφόρων προς τους αναποφάσιστους αλλά υπογράμμισε ότι με την ειλικρίνεια που θα επιδείξει η κυβέρνηση και με το έργο της «είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για τη νέα τραπεζική κρίση, τόνισε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αυξημένη ευαισθησία και προσοχή. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία μας δεν απειλούνται. Και αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στην τύχη.»

Δημοφιλή