ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2019 17:15 EET

Κίνα: Δίωξη σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ

Τι αναφέρουν οι κινεζικές αρχές.

ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα θα ασκήσει σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι, δίωξη για κατάχρηση, αφού έρευνα έδειξε πως ξόδευε «αφειδώς» κρατικό χρήμα, έκανε κατάχρηση εξουσίας και αρνιόταν να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ο αρμόδιος φορέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς την Τετάρτη.

Η Ιντερπόλ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο πως ο Μενγκ είχε παραιτηθεί από πρόεδρός της, ημέρες αφού η σύζυγός του ανέφερε την εξαφάνισή του μετά το ταξίδι του πίσω στη χώρα του.

Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικών Επιθεωρήσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος ανέφερε ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι ήταν ύποπτος για δωροληψία και πρόκληση σοβαρής ζημιάς στην εικόνα του κόμματος και τα συμφέροντα του κράτους, και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.

Ο εν λόγω φορέας εξέδωσε την ανακοίνωσή της αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέστρεψε από επίσκεψη στην Κίνα, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Ο φορέας κατά της διαφθοράς είπε πως ο Μενγκ Χονγκγουέι είχε «αρνηθεί να εφαρμόσει αποφάσεις του κόμματος» και προέβη σε κατάχρηση της εξουσίας του για προσωπικό όφελος». «Αφειδώς και αχαλίνωτα ξόδευε κρατικό χρήμα για να ικανοποιεί τον πολυτελή τρόπο ζωής της οικογένειάς του» αναφέρθηκε σχετικά.

Επίσης, ο Μενγκ χρησιμοποίησε τη θέση του για να βοηθήσει τη σύζυγό του να βρει δουλειά και παράνομα «πήρε μεγάλη ποσότητα υπαρχόντων» από άλλα άτομα με αντάλλαγμα βοήθεια για προαγωγές, επαγγελματικές κινήσεις και «εταιρικές επιχειρήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αποκαλύπτονται άλλες λεπτομέρειες.