Κίνα: Η χώρα έζησε τον θερμότερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί ποτέ

Ρεκόρ για τα μετεωρολογικά δεδομένα της χώρας.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
xu wu via Getty Images

Η Κίνα κατέγραψε τον θερμότερό της Αύγουστο από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα σχετικά μετεωρολογικά δεδομένα το 1961, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση CCTV, ύστερα από εβδομάδες ενός ασυνήθιστα μεγάλου σε διάρκεια καύσωνα στη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, η μέση θερμοκρασία στην Κίνα ήταν στους 22,4° Κελσίου, κατά 1,2 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ, όπως ανέφερε το CCTV, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Τα κύματα καύσωνα το καλοκαίρι δεν είναι σπάνια στην Κίνα, ιδίως στα δυτικά και το νότια της χώρας.

Ωστόσο, φέτος η ασιατική υπερδύναμη ήρθε αντιμέτωπη με ακραίες καιρικές συνθήκες, τις οποίες επέτεινε η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σύμφωνα με το CCTV, σε 267 σταθμούς δεδομένων σε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα οι θερμοκρασίες ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν ή κατέρριψαν τα σχετικά ρεκόρ.

Ο Αύγουστος ήταν επίσης ο τρίτος ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κίνα, με μέσες βροχοπτώσεις μικρότερες κατά 23,1% από αυτές που σημειώνονται υπό κανονικές συνθήκες.

Φέτος το καλοκαίρι, «ο αριθμός των ημερών με υψηλή θερμοκρασία ήταν αφύσικα υψηλός», όπως ανέφεραν στο τηλεοπτικό δίκτυο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, διευκρινίζοντας ότι συνεχίζουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις.

Σε πολλές επαρχίες, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σχεδόν συστηματική στροφή των καταναλωτών προς τα κλιματιστικά.

Το πρόβλημα: το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, τη στιγμή που τα ποτάμια στερεύουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και τα φράγματα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Πολλές επαρχίες αναγκάστηκαν έτσι να επιβάλουν δελτίο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σετσουάν (νοτιοδυτικά), μιας από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Κίνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ