Κίνα: Κορονοϊός εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα θαλασσινά

Δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευσή τους ούτε αν κάποια από αυτά διοχετεύτηκαν στην αγορά.
NICOLAS ASFOURI via Getty Images

Οι αρχές στην Κίνα εντόπισαν τον νέο κορονοϊό σε συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων θαλασσινών που έφτασαν από το λιμάνι της Νταλιάν, το οποίο πρόσφατα αντιμετώπισε ένα κύμα κρουσμάτων, δήλωσε η τοπική κυβέρνηση την Τρίτη.

Ο ιός εντοπίστηκε στην εξωτερική συσκευασία των θαλασσινών που αγόρασαν τρεις εταιρείες στο Γιαντάι, μια πόλη-λιμάνι στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ.

Η κυβέρνηση της πόλης δήλωσε ότι τα θαλασσινά προέρχονταν από ένα εισαγόμενο φορτίο που ξεφορτώθηκε στο Νταλιάν, αλλά δεν διευκρίνισε από πού προήλθαν.

Τον Ιούλιο, οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Νταλιάν, ένα σημαντικό λιμάνι της βορειοανατολικής επαρχίας Λιαονίνγκ, βρήκαν τον κορονοϊό σε συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων που εισήχθησαν από τον Ισημερινό και η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές από τρεις παραγωγούς γαρίδων του Εκουαδόρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, πρωτοεμφανίστηκε σε μια αγορά που πουλούσε θαλασσινά και άγρια ​​ζώα στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του περασμένου έτους. Εκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και τα υπόλοιπα είναι ήδη γνωστά...

Μερικά από τα θαλασσινά που αγόρασαν οι τρεις εταιρείες είχαν υποστεί επεξεργασία για εξαγωγή, ενώ τα υπόλοιπα αποθηκεύτηκαν στην κατάψυξη και δεν έχουν εισέλθει στην αγορά, δήλωσε η κυβέρνηση του Γιαντάι.

Οι αρχές κατάσχεσαν τα επίμαχα εμπορεύματα ενώ όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με αυτά μπήκαν σε καραντίνα και υπεβλήθησαν σε τεστ, τα οποία βγήκαν αρνητικά.

Το τελευταίο ξέσπασμα κορονοϊού στην πόλη Νταλιάν ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, με την πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται σε εταιρεία επεξεργασίας θαλασσινών. Μέχρι τις 9 Αυγούστου, στην πόλη είχαν καταγραφεί συνολικά 92 κρούσματα.

(με πληροφορίες από Reuters)