ΔΙΕΘΝΕΣ
11/08/2020 12:19 EEST | Updated 11/08/2020 14:37 EEST

Ρωσία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό παγκοσμίως

Το ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ASSOCIATED PRESS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορήγησε έγκριση σε εμβόλιο για τον κορονοϊό σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών από τη δοκιμή του σε ανθρώπους, μια κίνηση που χαιρέτισε η Μόσχα ως απόδειξη της επιστημονικής της υπεροχής.

Η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του ρωσικού πληθυσμού, ακόμη και αν το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του συνεχίζεται.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται για την ανάπτυξη του εμβολίου υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να θέτει το εθνικό κύρος πάνω από την καλή επιστήμη και την ασφάλεια.

Μιλώντας σε κυβερνητική συνάντηση, ο Πούτιν είπε ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, είναι ασφαλές και ότι έχει χορηγηθεί ακόμη και σε μια από τις κόρες του.

«Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, δημιουργεί ισχυρή ανοσία και επαναλαμβάνω ότι έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε ο Πούτιν.

Είπε, ακόμη, ότι ελπίζει πως η χώρα του θα ξεκινήσει σύντομα την μαζική παραγωγή του εμβολίου.

 

ASSOCIATED PRESS

Η έγκρισή του εμβολίου από το ρωσικό υπουργείο Υγείας προβλέπει την έναρξη μιας ευρύτερης δοκιμής που θα περιλαμβάνει χιλιάδες συμμετέχοντες, κοινώς γνωστή ως δοκιμή Φάσης III.

Τέτοιες δοκιμές, οι οποίες απαιτούν ένα ορισμένο ποσοστό συμμετεχόντων που προσβάλλονται από τον ιό για να παρατηρήσουν την επίδραση του εμβολίου, θεωρούνται κανονικά βασικές προϋποθέσεις για την ρυθμιστική έγκριση ενός εμβολίου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξανόμενη δυσπιστία του κοινού στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παράγουν γρήγορα ένα τέτοιο εμβόλιο.

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν εθελοντές ώστε να εμβολιαστούν αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου, ανέφερε πηγή στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην τελική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα, Τρίτη, 4.945 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 – ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Και το όνομα αυτού... «Sputnik V»

Η ονομασία του εμβολίου που ανέπτυξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957. Η ανάπτυξη του εμβολίου πανηγυρίζεται από την Μόσχα ως μεγάλη επιτυχία αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, Τετάρτη, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

Στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

 

 

Sponsored Post