Το ύποπτο μπαλόνι είναι συσκευή για τον καιρό, λέει το Πεκίνο-Αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν

Νέο λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σινοαμερικανικών σχέσεων, εξηγήσεις ζητά και ο Καναδάς.
via Associated Press

Το φερόμενο κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε στον ουρανό των ΗΠΑ είναι ένα κινεζικό «πολιτικό αερόπλοιο» το οποίο είχε παρεκκλίνει από την προγραμματισμένη διαδρομή του, υποστηρίζει η Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας εκτιμούν ότι το μπαλόνι, που εθεάθη πάνω από «ευαίσθητες» περιοχές τις τελευταίες ημέρες, είναι στην πραγματικότητα μια συσκευή «παρακολούθησης από μεγάλο υψόμετρο». Αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε κυρίως για «μετεωρολογικούς» σκοπούς. Η Κίνα «λυπάται για την ακούσια είσοδο» του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Το ύποπτο αντικείμενο πέταξε πάνω από τις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκας και διαμέσου του Καναδά πριν εμφανιστεί πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Μοντάνα φιλοξενεί μερικά από τα σιλό πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην καταρρίψουν το αερόστατο, λόγω του κινδύνου που ενέχει η πτώση συντριμμιών και της περιορισμένης χρήσης οποιασδήποτε πληροφορίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει η συσκευή, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοίμασε μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που το αντικείμενο έπρεπε να καταρριφθεί. Η κινεζική δήλωση ανέφερε ότι το μπαλόνι είχε βγει εκτός προγραμματισμένης πορείας από απροσδόκητους ανέμους.

Το μπαλόνι, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έχει μέγεθος περίπου τριών λεωφορείων. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Πέμπτη στο Πεντάγωνο, αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τρέχουσα θέση του αερόπλοιου και δεν έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία από την οποία απογειώθηκε. Πρόσθεσαν ότι το μπαλόνι «φαινόταν να βρίσκεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» στον αέρα, σε σχέση με άλλα που παρακολουθούσαν οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Αναβάλλει το ταξίδι του στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε το μπαλόνι, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Η Οτάβα ζητά εξηγήσεις από τον Κινέζο πρέσβη

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC)

Δημοφιλή