Παρίσι: Με μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων απειλούν 40 χώρες

Αντιδρούν στην απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν με ουδέτερη σημαία.
picture alliance via Getty Images

Με πλοικοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού το 2024 απειλούν 40 χώρες εάν η Γαλλία επιτρέψει σε αθλητές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία να συμμετέχουν, γεγονός που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη διοργάνωση .

Όπως αναφέρει το BBC, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία και, η Ουκρανία, η Λετονία είναι οι χώρες που προτοστατούν στο μποικοτάρισμα των αγώνων καθώς απέρριψαν από κοινού το σχέδιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους να αγωνιστούν το 2024, με τη ΔΟΕ να υπογραμμίζει πως «οποιοδήποτε μποϊκοτάζ θα «τιμωρούσε μόνο τους αθλητές».

Ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Πολωνίας Kamil Bortniczuk.υποστήριξε οτι ανάμεσα στις χωρες που θα μπορούσαν μποικοτάρουν τους Ολυμπαικούς αγώμες είναι η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς,

«Οι προσπάθειες επιστροφής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες υπό το πέπλο της ουδετερότητας νομιμοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις και την ευρεία προπαγάνδα αυτών των χωρών» αναφέρει η Πολωνία

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα «διερευνήσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίιστούν στο Παρίσι υπό ουδέτερη σημαία, προσθέτοντας ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του».

Η απόφαση προκάλεσ την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΔΟΕ ήταν ”ένας κόσμος μακριά από την πραγματικότητα του πολέμου”.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας Vadym Guttsait είπε ότι οι αθλητικοί φορείς της χώρας πρέπει να «ενισχύουν την επικοινωνία» με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να διατηρήσουν την απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, η οποία επιβλήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

ΔΟΕ: Προειδοποιεί με συνέπειες

Η Αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την απαγόρευση της συμμετοχής των Ρωσων και Λευκορώσων αθλητών από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και ενθαρρύνει τους οργανισμούς να σταματήσουν τη μετάδοση γεγονότων και στις δύο χώρες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre διευκρίνησε ωστόσο ότι, εάν επιτραπεί στους αθλητές να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα πρέπει να είναι ως ουδέτεροι αθλητές και «θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι δεν εκπροσωπούν τα ρωσικά ή τα λευκορωσικά κράτη».

Η ΔΟΕ επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση για την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους αγώνες και προειδοποίησε την Ουκρανία και άλλα έθνη για τις συνέπειες της απειλής με μποϊκοτάζ.

«Η απειλή για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, που εξετάζει επί του παρόντος η NOC της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και τις αρχές που πρεσβεύει», έγραψε η ΔΟΕ σε έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Το μποϊκοτάζ είναι παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη, ο οποίος υποχρεώνει όλες τις ΕΟΕ να «συμμετέχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στέλνοντας αθλητές». οι μποϊκοτάροντας ΕΟΧ».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα