Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Ουκρανίας: Προσδοκίες και υποσχέσεις

Υποσχέσεις για την ανακοιδόμηση της Ουκρανίάς και στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. Σύσταση δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας. Σιωπή για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.
Handout . via Reuters

Η ιστορικής σημασίας Συνόδος Κορυφής Ε.Ε. – Ουκρανίας που ξεκινά σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στο Κίεβο έχει ισχυρό συμβολισμό καθώς το Κολέγιο των Επιτρόπων για πρώτη φορά επισκέπτεται και συνέρχεται σε εμπόλεμη ζώνη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα. Ήδη το πρωί της Παρασκευής και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και στη συνέχεια και σε άλλα σημεία της χώρας, αφού η πίεση των ρωσικών δυνάμεων έναντι των ουκρανικών παραμένει αμείωτη.

Τα μηνύματα της συνόδου είναι πολλά και η επικοινωνία τους ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου κατά τη πρώτη συνέντευξη Τύπου μεταξύ της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ζελένσκι επιχειρηματολογώντας υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από ένα χρόνο κατέστη υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε...

Όπως δήλωσε η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται απλώς τον εαυτό της στη μάχη της κατά των Ρώσων επιτιθέμενων αλλά ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στη μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη στον κόσμο. Όπως είπε η ένταξη στην Ε.Ε. είναι πραγματικά σημαντική για τον ουκρανικό λαό.

Όμως οι προσδοκίες του Ζελένσκι προσκρουούν στις αντιδράσεις αρκετών κρατών μελών που αντιτίθενται στην όποια fast track διαδικασία, ενώ πρόσφατα και ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Ως εκ τούτου η απάντηση της Φον ντερ Λάιεν δεν μπορούσε παρά να είναι διπλωματική. Στην ουσία αναγνώρισε τις προσπάθειες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε..Διαπίστωσε πρόοδο στις δράσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και πρότεινε στο Κίεβο να συμμετάσχει σε βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα κάτι που την φέρνει εγγύτερα στο στάτους του κράτους μέλους. Όπως δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή σύνοδο κορυφής.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια σειρά προτάσεων για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση της Ουκρανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενεργοποιήσει το πλήρες οικονομικό της δυναμικό στον αγώνα κατά της Ρωσίας και αργότερα για την ανοικοδόμηση. Επενδυτές από όλο τον κόσμο έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ουκρανία....Η Ουκρανία θα προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία. Έχετε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Όχι μόνο επειδή το ζητά η Ευρώπη, αλλά επειδή οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι η πορεία προς την Ευρώπη οδηγεί επίσης σε μια ισχυρότερη Ουκρανία...»

Η επικεφαλής της Κομισιόν αποφεύγοντας να απαντήσει για πλήρη ένταξη και για να μετριάσει την όποια απογοήτευση έδωσε έμφαση στις δράσεις που θα συζητηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Πριν από δύο εβδομάδες, παραδώσαμε την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής μας βοήθειας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023. Συνολικά, η οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία ανέρχεται πλέον, από την αρχή του πολέμου, σε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε οικονομική ασφάλεια στους φίλους μας στην Ουκρανία. Βοηθάμε επίσης στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την βοήθεια της Ευρώπη η Ουκρανία θα καταφέρει να γίνει ηγέτης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Μάλιστα σύμφωνα με τις δηλώσεις ήδη υπογράφτηκαν μνημόνια σχετικά με την πράσινη ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Σχετικά με την ανοικοδόμηση: «Θα ξαναχτίσουμε αυτή την όμορφη χώρα μαζί.... η ανοικοδόμηση ξεκινά τώρα με γρήγορη ανάκαμψη. Επομένως, εργαζόμαστε για να διαθέσουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την έναρξη της ταχείας ανάκαμψης. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως με αυτό το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά φυσικά πρέπει να προστεθούν περισσότερα σε αυτό» είπε και πρόσθεσε πως η Πλατφόρμα Συντονισμού των Δωρητών της G7 έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι οι πράξεις του Πούτιν δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες. Ανακοίνωσε ότι έρχεται και δέκατο πακέτο κυρώσεων και πως κάποια στιγμή η Μόσχα θα πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε και να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ωστόσο η σημαντικότερη ανακοίνωση ήταν η σύσταση ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του ”εγκλήματος της επίθεσης” στην Ουκρανία το οποίο θα συσταθεί στη Χάγη.

″Θα συντονίσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, θα ενσωματωθεί στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας Eurojust” (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης), δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η ατζέντα της Συνόδου

- Ηευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και τη διαδικασία ένταξης

- Η απάντηση της ΕΕ στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

- Οι πρωτοβουλίες της Ουκρανίας για δίκαιη ειρήνη και λογοδοσία αλλά και την αναδιάρθωση του δικαστικού τομέα και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

- Η συνεργασία σε θέματα ανασυγκρότησης και ανακούφισης και στους τομείς της ενέργειας και της συνδεσιμότητας

- Το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας

Δημοφιλή