Κληρονόμος της L’Oréal η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισ. δολάρια

Η μητέρα της κατείχε επίσης τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου μέχρι το θάνατό της το 2017.
via Associated Press

Η κληρονόμος και επιχειρηματίας της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέιερς, έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισ. δολαρίων (πάνω από 90 δισ. ευρώ), χάρη στην άνοδο της τιμής της μετοχής της αυτοκρατορίας καλλυντικών που κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία κατείχε επίσης τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου μέχρι το θάνατό της το 2017.

Η L’Oréal ιδρύθηκε το 1909 από τον Εβγκέν Σούλερ, τον παππού της Μπέτενκορτ Μέιερς, με σκοπό να κατασκευάσει και να διαθέσει στην αγορά μια βαφή μαλλιών που είχε εφεύρει.

Με έδρα το βορειοδυτικό προάστιο Clichy του Παρισιού, στην περιοχή Hauts-de-Seine, η L’Oréal έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο κολοσσό με αξία 241 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Bertrand Rindoff Petroff via Getty Images

Διασημότητες όπως η Σίντι Κρόφορντ, η Μπιγιονσέ και η Πενέλοπε Κρουζ έχουν βοηθήσει στη διαφήμιση της μάρκας, χρησιμοποιώντας συχνά το σλόγκαν της: «Επειδή το αξίζω».

Το 77% των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έγινε ακόμα πλουσιότερο

Η Μπέτενκορτ Μέιερς δεν ήταν η μόνη που έγινε πλουσιότερη κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς στην οποία γενικά οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν σημαντικά, - τη στιγμή που η κρίση στο κόστος ζωής επηρέασε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, οι 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ οι υπόλοιποι είδαν τα κεφάλαιά τους να αυξάνονται, αν και χωρίς προσαρμογή στον πληθωρισμό. Από τους 500 κορυφαίους, το 77% έγιναν πλουσιότεροι, ορισμένοι από αυτούς αποκτώντας σχεδόν ασύλληπτα ποσά. Σε έναν κατάλογο που κυριαρχείται από άνδρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, η Μπέτενκορτ Μέιερς παραμένει 12η σε μια κατάταξη στην οποία ηγείται ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX.

Ο Μασκ αξίζει περίπου 210 δισ. ευρώ (232 δισεκατομμύρια δολάρια), αφού η ανοδική πορεία της μετοχής της αυτοκρατορίας των ηλεκτρικών του αυτοκινήτων αντιστάθμισε την πτώση της αξίας της X από τότε που την αγόρασε.

Η Μπέτενκορτ Μέιερς δεν ήταν η Γαλλίδα με την υψηλότερη θέση. Ο Μπέρναρντ Άρνολτ, ο μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας, έχει περιουσία σχεδόν 162 δισ. ευρώ (179 δισ. δολάρια), η οποία έχει αυξηθεί κατά περίπου 15,3 δισ. ευρώ (16,9 δισ. δολάρια) το 2023, χάρη στις επιδόσεις του ομίλου του LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).

(Πηγή: Guardian)

Δημοφιλή