Κοινό μέτωπο Βρετανίας - Γαλλίας για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης

Το Λονδίνο θα καταβάλει 72,2 εκατ. δολάρια το 2022-2023 στη Γαλλία για να αυξήσει κατά 40% τις δυνάμεις ασφαλείας της.
NurPhoto via Getty Images

Κοινή στάση στο μεταναστευτικό για την μείωση των ροών μέσω της Μάγχης αποφάσισαν να τηρήσουν Βρετανία και Γαλλία, με το Λονδίνο να καταβάλει 72,2 εκατ. δολάρια το 2022-2023 στη Γαλλία για να αυξήσει κατά 40% τις δυνάμεις ασφαλείας της.

Ο διάπλους της Μάγχης από παράνομους μετανάστες με προορισμό τη Βρετανία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο μεταναστευτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Η μεταξύ τους συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και η Βρετανίδα ομόλογός του Σουέλα Μπράβερμαν, αναφέρει οτι ο στόχος των δύο χωρων είναι να αναπτύξουν «τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους», ανάμεσά τους και drones, στις γαλλικές ακτές προκειμένου να εντοπίζουν, να ελέγχουν και να αναχαιτίζουν με καλύτερο τρόπο τα πλοιάρια των μεταναστών.

Παράλληλα Λονδίνο και Παρίσι επιθυμούν να συγκεντρώνουν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες που προέρχονται κυρίως «από τους μετανάστες που εντοπίζονται», προκειμένου να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των διακινητών και να αποτρέπουν τις αναχωρήσεις πλοιαρίων.

«Ανταλλαγή πληροφοριών»

Για πρώτη φορά ομάδες παρατηρητών θα αναπτυχθούν στις δύο πλευρές της Μάγχης προκειμένου «να βελτιωθεί η απόσπαση πληροφοριών από τους μετανάστες».

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παρουσία «σκύλων ανίχνευσης» στα λιμάνια και την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στα βασικά σημεία διέλευσης κατά μήκος των ακτών.

Εξάλλου κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν στη νότια Γαλλία, ώστε να αποτρέπονται οι μετανάστες που έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο να φτάσουν ως το Καλαί και να «τους προτείνονται ασφαλείς εναλλακτικές».

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη την ώρα που οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας δέχονται πιέσεις για το μεταναστευτικό.

Στη Γαλλία ο Νταρμανέν, τον οποίο η δεξιά και η άκρα δεξιά κατηγορούν ότι δεν απέλασε αρκετούς αλλοδαπούς που δεν έλαβαν άδεια παραμονής στη χώρα, θα παρουσιάσει στις αρχές του 2023 νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση της διαδικασίας παροχής ασύλου.

Στη Βρετανία το Συντηρητικό Κόμμα έχει αναγάγει τον έλεγχο της μετανάστευσης σε προτεραιότητά του μετά το Brexit, αλλά είναι αντιμέτωπο με τη μεγάλη άνοδο των παράτυπων διελεύσεων.

Χθες Κυριακή το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μάγχη από την αρχή του έτους, έναντι 28.526 το 2021 – αριθμός που ήταν ήδη ρεκόρ.

«Λίγοι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν τον διάπλου» αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών της Γαλλίας.

Το όριο των 50.000 διελεύσεων ενδέχεται να ξεπεραστεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτίμησε η Βρετανία, όπου τα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι υπερπλήρη και η διάρκεια αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων για την παροχή ασύλου φτάνει κατά μέσο όρο τις 480 ημέρες.

Η συμφωνία υπεγράφη σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο 27 μεταναστών, στις 24 Νοεμβρίου 2021, όταν ναυάγησε το πλοιάριο που τους μετέφερε στα ανοικτά του Καλαί. Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Μάγχη.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν ή χάθηκαν τα ίχνη τους κατά την προσπάθειά του να φτάσουν στις βρετανικές ακτές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή