Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Δύο επιπλέον κατηγορίες

Έχουν εγκριθεί 255.674 αιτήσεις.
Eurokinissi

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος για το 2019. Στα 215 εκατομμύρια ευρώ το σχετικό κονδύλι

Την αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 ανακοίνωσε και επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, με το τελικό ποσό του σχετικού κονδυλίου να αγγίζει τα 215 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την «κάλυψη» τουλάχιστον 307.000 οικογενειών, χάρη στην αύξηση των διαθέσιμων χρημάτων, τα οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύρια πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση ενίσχυσης του σχετικού κονδυλίου μέσω της μεταφοράς των χρημάτων από την αναβληθείσα επιχορήγηση στις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Εκ νέου αιτήση για δύο κατηγορίες

Σε ενημέρωσή του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι προστίθενται δύο ακόμα κατηγορίες στους δικαιούχους, ύστερα από την εξέταση των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και οι οποίες καλούνται να προχωρήσουν σε νέα αίτηση.

  • Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη.

  • Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών.

Πώς γίνεται η αίτηση

Στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ γίνεται η υποβολή της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα. Στόχος είναι η πλατφόρμα να κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στο koinonikomerisma.gr για να κάνουν την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα αφότου η πλατφόρμα ανοίξει.Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για ΑΦΜ και εισοδήματα «δείχνουν» ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τα 700 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που είναι επίσης δικαιούχοι.Ωστόσο, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού όπου και θα καταβληθούν τα 700 ευρώ.

Έχουν εγκριθεί 255.674 αιτήσεις

Στο μεταξύ, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι αρμόδιες αρχές είχαν εγκρίνει πάνω από 255.674 αιτήσεις δικαιούχων. Την ίδια ώρα, οι απορριφθείσες αιτήσεις υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο.Από την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, στον «αέρα» βρίσκεται η συμπληρωματική ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση.Η νέα ιστοσελίδα απευθύνεται σε όσους, ενώ τηρούν τα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος, δεν κατάφεραν να ολοκληρώνουν με επιτυχία την αίτησή τους.Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι θεωρούν ότι αδίκως εξαιρέθηκαν, μπορούν να επικοινωνούν στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 213-1621000, προκειμένου να ενημερωθούν αν τηρούν τα κριτήρια χορήγησης του μερίσματος.Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους οι αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες, τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους έως το τέλος του 2019.Αντίθετα, όσοι προσφύγουν στον μηχανισμό υποβολής ενστάσεων και εντέλει δικαιωθούν, τότε θα λάβουν τα χρήματα στις αρχές του 2020.

Τι ισχύει για τα εξαρτώμενα μέλη

Με βάση τις επίσημες ενημερώσεις της ΗΔΙΚΑ, για τα εξαρτώμενα μέλη, όπως π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να εισάγεται από τον γονέα, στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

  • Το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ δικαιούνται οι εξής κατηγορίες:

  • Πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή έχουν τουλάχιστον τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του 2018 φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με τουλάχιστον έναν μακροχρόνια άνεργο γονέα (το λιγότερο 12 μήνες) και ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη που το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του 2018 δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν και όσες μονογονεϊκές οικογένειες πληρούν τα κριτήρια.

  • Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ένα ανήλικο ή ενήλικο άτομο είναι ΑμεΑ.

  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν και όσες μονογονεϊκές οικογένειες πληρούν τα κριτήρια.

Ποιες οι προϋποθέσεις

  • Ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια και, μάλιστα, αυτό να επαληθεύεται από την ΑΑΔΕ με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

  • Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

  • Οι τόκοι καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, τόσο σε τράπεζα της Ελλάδας ή/και του εξωτερικού, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση εισοδήματος (Ε1), δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.