Αγώνας δρόμου για να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα πριν την Πρωτοχρονιά

Θεωρείται πως θα υπάρξει «μπαράζ» αιτήσεων.
ma-no via Getty Images

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καταφέρουν να έχουν έτοιμη στην ώρα της την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα του 2019. Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υπολογίσει ότι δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι περίπου 250.000 νοικοκυριά, θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η είσοδος στην πλατφόρμα, όσο και οι αιτήσεις οι οποίες θα κατατεθούν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο.

Ως εκ τούτου η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι τεχνικά έτοιμη να σηκώσει το βάρος ειδικά των πρώτων 24ώρων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φορτωθούν σε αυτή όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων προκειμένου να γίνει το «ξεκαθάρισμα» των δικαιούχων.

Πρόθεση των τεχνικών υπηρεσιών είναι η πλατφόρμα να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου και να μην παρουσιάσει προβλήματα. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι, αν και επίσημα αναφέρεται ότι το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, να καταφέρουν ώστε ορισμένοι δικαιούχοι να το εισπράξουν πριν τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, επειδή ακόμα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν το σύστημα θα αντέξει και δεν παρουσιαστούν προβλήματα και καθυστερήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να δεσμευτούν για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβολή της αίτησης θα γίνεται με απλή διαδικασία, όπως έγινε και την περασμένη χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν διαδικτυακά την ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr.

Για να μπουν στην πλατφόρμα θα πρέπει να συμπληρώσουν τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis.

Αμέσως μετά την είσοδο τους στην πλατφόρμα το πρώτο βήμα θα είναι να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ, να συμπληρώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση του email τους. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις πλατφόρμες, το σύστημα θα ζητήσει άδεια από το φορολογούμενο για την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN.

Η συμπλήρωση του σωστού IBAN είναι πολύ σημαντική διαδικασία καθώς σε αυτό τον τραπεζικό λογαριασμό θα κατατεθεί το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα εισπράξει ο δικαιούχος. Προϋπόθεση είναι στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει να είναι αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα υπόλοιπα στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φόρμα της αίτησης. Έτσι, ο κάθε φορολογούμενος που θα μπει στην πλατφόρμα θα πρέπει απλά να ελέγξει ότι τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του που αναγράφονται είναι τα σωστά. Η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή από την πλατφόρμα, ωστόσο εάν εντοπίσει κάποιο λάθος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Για παράδειγμα οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος στα προσωπικά τους στοιχεία θα πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΕΠ για τον ΑΜΚΑ, στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα εντοπίζονται σε στοιχεία του οργανισμού ή στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Η συμπλήρωση της φόρμας θα οδηγεί στην αυτόματη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου εάν είναι δικαιούχους ή όχι για την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ.

Δημοφιλή