Κουκούρ Τιχάρ στο Νεπάλ: Η μέρα που οι σκύλοι τιμώνται σαν μικροί θεοί για την πίστη στους ανθρώπους

Στην ινδουιστική γιορτή για τον θεό Γιαμαράτζ οι σκύλοι γιορτάζουν, τρώνε λιχουδιές, φορούν γιρλάντες με λουλούδια. Και πρώτοι πάντα, οι σκύλοι με αναπηρίες (pics).
NAVESH CHITRAKAR via REUTERS

Την τιμητική τους είχαν οι σκύλοι στο Νεπάλ, με κηδεμόνες τους και μη να τους περνούν γιρλάντες από λουλούδια στον λαιμό και να τους προσφέρουν λιχουδιές ινδουιστικών εορταστικών εκδηλώσεων που υπογραμμίζουν την πίστη των σκύλων στους ανθρώπους.

Σε ένα καταφύγιο σκύλων στο Λαλιτπουρ, μια πόλη στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κατμαντού, εθελοντές, κάτοικοι και τουρίστες συμμετείχαν στο ”Κουκούρ Τιχάρ” μια τελετή που λαμβάνει χώρα τη δεύτερη ημέρα των πενθήμερων εορτασμένων, αφιερωμένη σε ζώα που σχετίζονται με τον τον Γιαμαράτζ, τον θεό του θανάτου και της δικαιοσύνης.

″Την ημέρα του Φεστιβάλ των Σκύλων, θέλω να μεταφέρω το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να δείχνουμε συμπόνια και αγάπη στα σκυλιά και να τα ταΐζουμε όσο περισσότερο μπορούνε”, δήλωσε ο δήμαρχος της Λαλιτπούρ, Τσίρι Μπαμπού Μαχαρτζάν ενώ λίγο νωρίτερα οι συμμετέχοντες είχαν τιμήσει τους σκύλους με αναπηρίες στο καταφύγιο ζώων Σνέα.

NAVESH CHITRAKAR via REUTERS
NAVESH CHITRAKAR via REUTERS

Η παράδοση ξεκινά από το Νεπάλ, όπου υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά και η ευημερία τους αποτελεί σοβαρό θέμα.

Το καταφύγιο Σνέα, έχει περίπου 170 σκυλιά υπό την προστασία του, μερικά από τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, όπως λέει η ιδιοκτήτρια Σνέα Σρέσθα.

″Σήμερα λατρεύονται, αλλά την επόμενη μέρα εγκαταλείπονται. Αν αρρωστήσουν, ο κόσμος τα αφήνει μόνα”, είπε.

Την περίοδο των εορτών θεωρείται αμαρτία η ασέβεια προς τα σκυλιά και τα άλλα ζώα που τιμούνται.

″Είναι διασκεδαστικό όταν φτιάχνουμε γιρλάντες, τους τις φοράμε και ταΐζουμε τα σκυλιά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Σκύλων”, λέει κάτοικος της περιοχής.

NAVESH CHITRAKAR via REUTERS
NAVESH CHITRAKAR via REUTERS

Πέρα από τους εορτασμούς, το θέμα της φροντίδας των σκύλων αρχίζει να τυγχάνει ευρύτερης προσοχής στο Νεπάλ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 20.000 αδέσποτα σκυλιά μόνο στην κοιλάδα του Κατμαντού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Οι αρχές στην Ποκάρα τους βάζουν μικροτσίπ ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Κατμαντού έχει ξεκινήσει εκστρατείες διαχείρισης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων.

Δημοφιλή