Κομμένα και τα iPhone: Το Κρεμλίνο φαίνεται πως ζήτησε από αξιωματούχους να μην τα χρησιμοποιούν

″Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά”, γράφει η Kommersant πως ειπώθηκε σε ειδική σύσκεψη. Ο Πούτιν μάλιστα δεν έχει καν smartphone.
Anadolu Agency via Getty Images

Το Κρεμλίνο φέρεται να ενημέρωσε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 2024 να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα iPhone της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι συσκευές είναι ευάλωτες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Kommersant, σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Κρεμλίνο για αξιωματούχους που ασχολούνται με την εσωτερική πολιτική, ο Σεργκέι Κιριγιένκο, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, είπε στους αξιωματούχους να αλλάξουν τα τηλέφωνά τους έως την 1η Απριλίου.

″Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά” φαίνεται να ειπώθηκε από έναν εκ των συμμετεχόντων, σύμφωνα πάνα με το ρεπορτάζ της Kommersant. ”Όλοι θα πρέπει να το κάνουν τον Μάρτιο”.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σχετικά.

″Τα smartphone δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για επίσημες επιχειρήσεις”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. ”Κάθε smartphone έχει έναν αρκετά διάτριτο μηχανισμό, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που διαθέτει - Android ή iOS. Φυσικά, δεν χρησιμοποιούνται για επίσημους σκοπούς” .

Η Apple δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Κρεμλίνο μπορεί να παράσχει άλλες συσκευές με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα για να αντικαταστήσουν τα iPhone, όπως αναφέρει η Kommersant, προσθέτοντας ότι η εντολή για διακοπή της χρήσης iPhone απευθυνόταν σε όσους εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική - για ην οποία είναι υπεύθυνος ο Κιριγιένκο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλεγε πάντα ότι δεν έχει smartphone, αν και ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο κατά καιρούς.

Δημοφιλή