Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Μπλόκα και αποκλεισμοί – Απεργίες και σε αεροδρόμια και ΜΜΜ στη Γερμανία.
via Associated Press

Από την Ολλανδία και την Ιρλανδία, μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία και τη χώρα μας, οι αγρότες της Ευρώπης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα Ολλανδίας- Βελγίου, την ώρα που οι Πολωνοί συνάδελφοί τους ανακοίνωσαν σχέδια για να κλείσουν μεθοριακά περάσματα με την Ουκρανία, καθώς οι κινητοποιήσεις για δικαιότερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία εξαπλώνονται στην Ευρώπη.

Την ώρα που οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν να διαλύουν τα μπλόκα την Παρασκευή, αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις, οι Βέλγοι και Ολλανδοί αγρότες εμπόδισαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητοδρόμους σε συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ένα μπλόκο, ο Ολλανδός χοιροτρόφος Γιόχαν Φαν Ένκεφορτ, ηλικίας 25 ετών, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολλανδούς πολιτικούς που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

«Διαθέτουμε πολύ ωραία προϊόντα εδώ στην ΕΕ και θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα προϊόντα. Όμως, πρέπει να γίνεται με δίκαιο και αξιοπρεπή τρόπο, και όχι με τόσους πολλούς κανόνες. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», τόνισε.

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.

Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.

Πολλά τρακτέρ Πορτογάλων αγροτών κόβουν τον αυτοκινητόδρομο Α6 κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, την 1η Φεβρουαρίου 2024, στο Rincon de Caya, Badajoz, Extremadura, Ισπανία.
Πολλά τρακτέρ Πορτογάλων αγροτών κόβουν τον αυτοκινητόδρομο Α6 κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, την 1η Φεβρουαρίου 2024, στο Rincon de Caya, Badajoz, Extremadura, Ισπανία.
Europa Press News via Getty Images

Στην Πορτογαλία, όπου οι αγρότες χρησιμοποίησαν χθες τρακτέρ για να αποκλείσουν τουλάχιστον τρεις δρόμους που συνδέουν την Πορτογαλία με την Ισπανία, ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Αλεντέζου, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, παρέμεινε κλειστός σήμερα, ενώ αγρότες πραγματοποίησαν πορείες με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν σήμερα πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, ενώ προανήγγειλαν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Iσπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, δίνει συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με επαγγελματικές γεωργικές οργανώσεις, στην έδρα του Υπουργείου, στις 02 Φεβρουαρίου 2024 στη Μαδρίτη, Ισπανία.
Ο Iσπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, δίνει συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με επαγγελματικές γεωργικές οργανώσεις, στην έδρα του Υπουργείου, στις 02 Φεβρουαρίου 2024 στη Μαδρίτη, Ισπανία.
Europa Press News via Getty Images

Στην Ιταλία κάλεσμα απευθύνεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες στη Ρώμη και μια κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο στα βόρεια περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στη Σικελία, ένα κονβόι από τρακτέρ διαδήλωσε σήμερα στην πόλη Ραγκούσα και στη Σαρδηνία αγρότες και εκτροφείς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού του Κάλιαρι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Marco Cantile via Getty Images

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι αγρότες διαλύουν σήμερα μπλόκα σε δεκάδες σημεία στη χώρα, μεταξύ άλλων αίρουν τους αποκλεισμούς σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους αφότου έλαβαν περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ορισμένες μεμονωμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν, εντούτοις, τις κινητοποιήσεις, ιδίως στο Ιζέρ (νοτιοανατολικά) όπου τρακτέρ και διαδηλωτές παραμένουν στα μπλόκα. «Δεν λάβαμε αυτό για το οποίο μαχόμαστε: ένα αξιοπρεπές εισόδημα», εξήγησε η Ιζαμπέλ Ντουιγιόν, μια αγρότισσα που βρέθηκε εκεί.

via Associated Press

Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν γενική απεργία, αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων

Οι Πολωνοί αγρότες από τη συνδικαλιστική ένωση Solidarity σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, με αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπως λένε, συμμετέχοντας με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Πολωνοί αγρότες εκφράζουν ιδιαίτερα την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η θέση των Βρυξελλών την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2024 είναι απαράδεκτη για ολόκληρη την αγροτική κοινότητα», αναφέρει η συνδικαλιστική ένωση σε μια ανακοίνωση, με ημερομηνία 1/2/2024.

«Επιπλέον, η αδράνεια των πολωνικών αρχών… σχετικά με την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και διατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά να κηρύξουμε γενική απεργία».

Η ένωση Solidarity επισήμανε πως, εκτός των μπλόκων στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, σχεδιάζει να αποκλείσει την κυκλοφορία σε δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μεταξύ 9ης Φεβρουαρίου και 10ης Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας πήγε ο ίδιος σε κινητοποίηση αγροτών για να ακούσει τα παράπονά τους

Οι αγρότες στη Μάλτα, που διαδήλωναν σήμερα κατά των αγροτικών πολιτικών της ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων στη Ευρώπη, εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα να εμφανίζεται για ακούσει ο ίδιος τα παράπονά τους.

Οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους και τα φορτηγά τους από μια λαχαναγορά στο κεντρικό τμήμα της νήσου στη Φλοριάνα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, κρατώντας πανό και πλακάτ, με συνθήματα όπως η ΕΕ «σκοτώνει τους αγρότες της».

«Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει μέλλον», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πλακάτ, το οποίο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα τρακτέρ. Ένα άλλο πλακάτ έγραφε: «Ο βιοπορισμός μας κινδυνεύει».

Η ένωσή τους ανέφερε πως διαμαρτύρονταν, όπως οι αγρότες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση παρασιτοκτόνων, τη μείωση της κρατικής βοήθειας, τους εμπορικούς φραγμούς και το υψηλό κόστος.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εμφανίστηκε λίγο προτού οι αγρότες παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και άκουσε τα παράπονά τους, θέτοντας που και που ερωτήματα, αν και δεν έκανε καμία δημόσια δήλωση.

Τραμ σταθμευμένα σε αμαξοστάσιο στο Έσσεν της Γερμανίας, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, καθώς οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία προχώρησαν σε μονοήμερη προειδοποιητική απεργία.
Τραμ σταθμευμένα σε αμαξοστάσιο στο Έσσεν της Γερμανίας, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, καθώς οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία προχώρησαν σε μονοήμερη προειδοποιητική απεργία.
via Associated Press

Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζει να βρίσκεται η Γερμανία. Πρώτα οι αγρότες και τα φορτηγά, μετά οι μηχανοδηγοί στα τρένα, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και τώρα τα ΜΜΜ.

90.000 εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο, παραλύοντας τις μετακινήσεις σε περισσότερες από 80 πόλεις της Γερμανίας.

Ακινητοποιημένα παραμένουν λεωφορεία, μετρό και τραμ, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατομμύρια επιβάτες και ταξιδιώτες.

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες εκτός από τη Βαυαρία και διεκδικούν μεταξύ άλλων, καλύτερες αποδοχές, μειωμένες ώρες εργασίας και περισσότερες ημέρες διακοπών.

Παράλληλα, απεργούν και οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, όπου από το πρωί της Παρασκευής δεν πραγματοποιούνται πτήσεις.

Χάος και ταλαιπωρία προκάλεσε η απεργία του προσωπικού ασφαλείας σε 11 γερμανικά αεροδρόμια. Χίλιες εκατό πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, επηρεάζοντας περίπου 200.000 ταξιδιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Δημοφιλή